Magyaroknak csak akkor engedélyezi az átkelést a határt lezáró osztrák falu, ha gazdasági érdeke fűződik hozzá

Legfontosabb

2024. február 2. – 15:03

Magyaroknak csak akkor engedélyezi az átkelést a határt lezáró osztrák falu, ha gazdasági érdeke fűződik hozzá
Nem egyszerű átjutni autóval a határon. Igaz, a helyi rendelet szerint kivételes engedélyeket is kiadhatnak – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Alig kapnak engedélyt a Sopron-közeli ágfalviak a határátlépésre, hiába fizetnének is ezért a szomszédos schattendorfi (somfalvi) önkormányzatnak – írtuk a Telexen. Most már azt is tudjuk, milyen arányban utasította el a kérelmeket az osztrák falu vezetése, és milyen indokkal.

A Telex többször foglalkozott a Soprontól négy kilométerre, közvetlenül a határ mellett fekvő Ágfalva szomszédjával, miután az osztrák falu tavaly március elsején a gépjárművek elől elzárta a kishatárátkelőt. A helyi képviselők azért döntöttek így, mert a schattendorfiaknak elegük lett a magyar ingázók autóinak áradatából. Nyáron kiépítették az egyedi azonosítóhoz kötött sorompórendszert, ami július 3-án vizsgázott élesben.

Az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda most kikérte a schattendorfi önkormányzattól az adatokat a beérkezett engedélykérelmekről. A január 29-i ügyvédi kérésre február elsején válaszolt is Thomas Hoffmann polgármester. Kiderült, hogy 438 engedélykérelmet regisztrált összesen az önkormányzat. Ebből 217 érkezett Magyarországról, 221 Ausztriából. A pozitívan elbírált kérelmek aránya:

  • ausztriai lakosok esetében: 217-ből 126.
  • magyarországi lakosok esetében: 221-ból 33.

A kérelmeket egyenként megvizsgálják, és csak az kaphat engedélyt áthajtani a kishatárátkelőn, akiről Schattendorf úgy ítéli meg, hogy elfogadható és nyomós oka van a járműhasználatra. Jelentős személyes vagy gazdasági érdek kell – nyomatékosította a levélben Thomas Hoffmann, de mint korábban megírtuk: a szomszéd faluban élő testvér, a családlátogatás és egymás gyerekeire való vigyázás nem elég indok az engedélyhez. Ahogy a szomszéd osztrák településen lévő munkahely sem.

De a polgármester leveléből az is kiderült, kik kaptak engedélyt a kényelmes és gyors autós áthajtásra – ami korábban magától értetődő volt. A schattendorfi gondozási központ látogatása például elég nyomós érv. Ha tehát valaki az ottani idősek otthonába vásárol elhelyezést önmagának vagy hozzátartozójának, az megkapja az áthaladási engedélyt, mert az osztrák településnek ez jelentős gazdasági érdek.

Fotó: Nagy Márta / Telex
Fotó: Nagy Márta / Telex

Ahogy az is, hogy legyen személyzete a gondozási központnak, tehát aki ott vállal munkát, annak esetében a „munkahelye megközelítése gazdasági érdek”. De ha máshol dolgozik, már nem az. Hozzá kell tennünk: a gondozóházhoz csak a schattendorfi határnál kijelölt gyalogos övezeten át lehet bemenni.

A polgármester tájékoztatójából az is kiderült, a helyi rendelet szerint kivételes engedélyeket is kiadhatnak, ha jelentős érdeklődés mutatkozik a mobil munkavállalók iránt – lakóhelyüktől függetlenül. Az elbírálás tehát ebben az esetben is egyedi és eseti lesz.

Az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda álláspontja szerint az adatokat nézve a diszkriminatív döntési folyamatot elég nehéz vitatni, ezért újabb jogi lehetőségekkel támadják a gépjárművekre vonatkozó határzárat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!