Szaniszló Sándor milliókat keresett a befektetéseivel, Horváth Csaba ingatlanokat örökölt

2024. február 1. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Izgult, hogy meg-e van még Bősz Anett Toyota Priusa és Tüttő Kata csillagászati távcsöve? Nem hagyta nyugodni a gondolat, mennyivel lett több megtakarítása Horváth Csabának, és mennyit keresett a részvényeken Szaniszló Sándor 2023-ban? Vége a várakozásnak, mert a kormánytagok és országgyűlési képviselők után csütörtök délelőtt a budapesti főpolgármester és a kerületi polgármesterek is közzé tették a friss, 2023-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat.

Karácsony Gergely főpolgármester előző vagyonnyilatkozatában az volt a legfontosabb változás, hogy eladta zuglói házát, és megvette azt a II. kerületi 97 négyzetméteres lakást, amit korábban a családjával bérelt. Friss vagyonnyilatkozatában a siófoki nyaraló mellett ugyanúgy csak ez az ingatlan szerepel, mindkettőnek fele részben tulajdonosa. Ebben tehát nagy újdonság nincs. Kocsija, nagy értékű ingósága és céges érdekeltsége továbbra sincs a főpolgármesternek. Némileg gyarapodtak a megtakarításai: a 2022-ben még csak 1 millió volt a bankszámláján, most már 2,5 millió, lakás-takarékpénztárban pedig 2,7 milliója van. 2022-ban még 30 millióval tartozott a banknak, ebből tavaly 1,5 milliót sikerült törlesztenie. Egy meg nem nevezett magánszemélynek viszont továbbra is 9 millióval tartozik.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesnek egy év alatt körülbelül 60 millió forinttal nőtt a vagyona: 2023-as vagyonnyilatkozata szerint közel 170 millió forintja van állampapírokban, nyugdíjbiztosításban, egészségpénztárban és lakástakarékban. A bankszámláján viszont továbbra is csak 900 ezer forintot tart. Még mindig megvan a banki hitele: 2022-ben 118 millió forint volt az adóssága, ez tavaly 135 millióra kúszott fel. A banki hitelt korábban földvásárlással magyarázta. Kocsija Tüttőnek sincs, a Nikon fényképezője és a csillagászati távcsőve is viszont megvan még. Ahogyan a korábbi vagyonnyilatkozatában szereplő 15 ingatlanja is, amelyek között van lakóház és termőföld is. Vagyonnyilatkozata szerint a termőföldek után kapott bérleti díjból törleszti a banki hitelét.

Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes ezúttal jól töltötte ki vagyonnyilatkozatát, és nem írt a milliós számok után még egy „e”-t, azaz ezret. 2022-ben eladta az előző évben vásárolt autóját, és friss vagyonnyilatkozata szerint azóta sem vett újat. Cége érdekeltsége, nagy értékű ingósága és banki tartozása nincs. Kerpel-Fronius is félre tudott tenni tavaly, igaz, nem olyan mértékben, mint Tüttő Kata: 1,7 millió van a bankszámláján, 4,5 millió nyugdíjbiztosításban és 10,5 millió önkéntes nyugdíjpénztárban.

Kiss Ambrus gyakorlatilag ugyanazokat a számokat írta be 2023-as vagyonnyilatkozatába, mint az előzőbe. Valamivel csökkent a hiteltartozása, 22,9 millióról 22,1 millióra. Már nem 1,2 millió van a számláján, hanem 1,3 millió. Tavaly is nagyjából 400 ezer forintot tartott egészségpénztárban, és ugyanúgy havi 84 ezer forintot kap az Új Egyenlőség folyóirat szerkesztőjeként. Abban sincs változás, hogy felerészben tulajdonosa egy 2008-ban vásárolt III. kerületi üdülőnek és egy 2005-ben örökölt zalaegerszegi családi háznak. Gépkocsi az ő vagyonnyilatkozatában sem szerepel.

A főpolgármester-helyettesek közül egyedül a DK-s Bősz Anettnek volt autója a 2022-es vagyonnyilatkozatok alapján, de tavaly ő is eladta a kocsit. Addig egy 2010-es Toyota Priusa volt, amit három évvel korábban vett. Ehhez fogható drámai változás nem történt az életében, a bankszámláján feltűnő 4,4 millió forint a kocsieladással függhet össze. Ezenkívül 1,5 milliója van lakástakarékban, 200 ezer forintja élettbiztosításban, 1,8 milliója nyugdíjmegtakarításban, de ezek a tételek már az előző vagyonnyilatkozatában is szerepeltek. A DK-politikus továbbra is egyötöd részben tulajdonosa egy érdi háznak.

Zugló MSZP-s polgármeste, Horváth Csaba tavaly több ingatlant is örökölt: egy zuglói házat, egy kőbányai lakást, Siófokon két lakást, Balatonkenesén pedig két szántót és egy rétet gazdasági épülettel. A zuglói háznak és a kőbányai lakásnak fele részben lett tulajdonosa, míg a siófoki ingatlanoknál 100 százalékban ő a tulajdonos. A mezőgazdasági ingatlanoknál kisebb tulajdonrészekhez jutott. Ezeken felül egy 2000-ben épített II. kerületi ház van Horváth Csaba nevén.

Az ingatlanokon felül 15 millió forintot is örökölt a zuglói polgármester. Előző vagyonnyilatkozatában 165 millió forintnyi megtakarítást számoltunk össze, ami tavaly 176 millió forintra nőtt, vagyis Horváth Csaba is bőven félre tudott tenni 2023-ban. Ehhez jön még 4600 euró, ami mostani árfolyamon nagyjából 1,7 millió forintnak felel meg. Kocsija, nagy értékű ingósága nincs, banknak sem tartozik.

A XVIII. kerület DK-s polgármesterének, Szaniszló Sándornak 2022-ban 286 ezer eurója, vagyis akkori árfolyamon körülbelül 111 milliója volt takarékbetétben, és volt mellette még 3,2 millió forintja is. A friss vagyonnyilatkozatában már 356 ezer euró szerepel, ami most 136,9 millió forintnak felel meg, a korábbi 3,2 millió forint helyére pedig 14,3 milliót írt be. A korábban vásárolt 25 ezer darab részvénye meg még, és 15,2 millió forint értékben állampapírt is vett mellé. Szaniszló 2023-ban 11,1 millió forintot keresett az állampapírokkal és a részvényekkel, míg az azt megelőző évben 10,7 milliót. Az aktuális vagyonnyilatkozatában is szerepel, hogy havi 129 ezer forint bevétele volt lakáskiadásból. Polgármesteri fizetése ezúttal nem változott, tavaly is bruttó 1,3 millió volt.

Wintermantel Zsolt sűrű évet zárt tavaly. A Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének jelentősen nőttek a megtakarításai egy év alatt, már több mint 112 millió forintja van különböző értékpapírokban és bankbetétekben, míg 2022-ben még csak 90 milliója volt. Érdekes, hogy felvett egy 86 milliós banki kölcsönt, miközben neki már 104 millióval tartoznak. Korábban 20 milliós tartozás tüntetett fel. Továbbra sem fizették ki neki azt a 62,7 milliós üzletrészt, amivel már a 2022-es vagyonnyilatkozatában is említett. Megcsappant némileg a bankszámláján tartott pénze: az előző vagyonnyilatkozatában 10,5 millió forint és 735 ezer forintnyi deviza szerepelt, most 4,7 millió forintot és 2,8 millió forintnyi devizát írt be. Már három cégben van érdekeltsége: változatlanul 95 százalékban tulajdonosa a G.M. Grémium Kft.-nek és 25 százalékban az Altium Zrt.-nek, de közben 3,3 százalékos tulajdonrészt szerzett a Public Property Management Kft-ben. A BKK felügyelőbizottsági tagjaként 2023-ban is havi 417 ezret kapott. Wintermantelnek két családi háza, két társasházi lakása és egy irodája van Újpesten, valamint nyaralótulajdonos Balatonlellén.

Kispest MSZP-s polgármestere, Gajda Péter 2022 elején vásárolt egy 1300 négyzetméteres ingatlant Zalaegerszegen, azóta nem vett új ingatlant. Még további három ingatlan van a nevén: egy XIX. kerületi családi ház, egy XIX. kerületi és egy VII. kerületi lakás. Nagy értékű ingósága, kocsija továbbra sincs, ahogyan banki hitele és más tartozása sem. Kétmillió forintja van állampapírokban, és van pár részvénye. A számláján 85 ezer eurót tart, ami 32,7 millió forint a jelenlegi árfolyamon. A bruttó 1,3 milliós polgármesteri fizetése és a bruttó 153 ezres költségtérítés mellett 260 ezer forint jövedelme volt lakáskiadásból.

A fővárosi VI. kerületet vezető Soproni Tamásnak még mindig megvan a 2006-os Ford Focusa, ingatlanja viszont továbbra sincs. Közel 2 millió forint értékben van állampapírja, 500 ezer forintnyi készpénzzel rendelkezik, a számláján 694 ezer forint van. A 110 ezer forinto hiteltartozásában mostanra 23 ezer forint maradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!