Fokozottan védett szürke farkasokat lőtt ki három borsodi vadász

2024. február 1. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) ősszel indított büntetőeljárást, miután felmerült a gyanú, hogy ismeretlenek szürke farkasokat pusztítanak. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövetők a vadállomány megtartása érdekében évek óta rendszeresen, illegálisan lövik ki a fokozottan védett szürke farkasokat, amiknek a természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint.

A felderítést követően a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható. A Police.hu híre szerint az NNI január 24-ére összehangolt akciót szervezett a három férfi elfogására, valamint a hozzájuk köthető ingatlanokban a házkutatásokra, melyekben részt vett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, mivel a férfiaknak engedéllyel tartott vadászfegyvereik voltak.

A Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során a nyomozók számos, a gyanút megerősítő tárgyi bizonyítékot találtak, köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint elpusztított állatokról készült képeket. Ezeket, valamint mindhárom férfi engedéllyel tartott vadászfegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok tetemeit szakértő vizsgálja.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A három férfi tisztában volt azzal, hogy a védett ragadozók pusztítása tiltott, hiszen mindannyian évek óta vadásznak, különböző vadásztársaságok tagjai. Az eljárás azonban nemcsak a farkasok megölése miatt nyomoznak, hanem a megölt állatokból származó maradványok birtoklása miatt is, hiszen ez természetkárosításnak számít.

A három borsodi férfit gyanúsítottként hallgatták ki, jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik. Mint a Police.hu írja, a nyomozás tovább folytatódik, és nem kizárt további személyek büntetőjogi felelősségre vonása sem.

A rendőrség híre nem szól arról, hogy a három vadász összesen hány szürke farkast lőhetett ki, mindössze a hír mellé csatolt képek utalnak arra, hogy legalább öt állatot megöltek, ezért írásban fordultunk hozzájuk. Amint érkezik válasz a kérdésünkre, frissítjük a cikket.

Tavaly a jeladóval ellátott svájci farkas elpusztítása keltett nagy felháborodást a lakosság körében, az NNI abban az ügyben is elfogta az elkövetőket, két szabolcsi férfit. A gyanú szerint az egyik őrizetbe vett férfi kilencéves gyereke lőtte le az állatot, melynek teteméről azóta sincs hír, a jeladóját azonban megtalálták a Hernádban.

A szürke farkas hazánkban az I. világháború után pusztult ki és az 1980-as években jelent meg újra, Szlovákia és Horvátország felől kezdett el visszatelepülni. Magyarországon az Aggteleki Nemzeti Parkban, és a Bükki Nemzeti Parkban tudunk állandó jelenlétükről, de alkalmanként megtalálható a Zempléni-hegységben, a Mátrában, és a Gemencben is. Elkóborolt egyedeket többször megfigyeltek a Kiskunsági Nemzeti Parkban is.

A WWF Magyarország tavalyi cikke szerint a korábbi pusztítást követően az utóbbi 20-30 évben a szürke farkas állomány lassan növekedésnek indult, és ma már körülbelül 19 ezer szürke farkas él Európában, hazánkban a számukat legfeljebb 60-70 példányra becslik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!