Bedő Dávid: Ebben az országban valódi kérdésekben nem lehet népszavazást tartani

2024. február 1. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Sajnos ma ismét bebizonyosodott, hogy ebben az országban valódi kérdésekben nem lehet népszavazást tartani. (…) Ez a rendszer gyáva ahhoz, hogy megvitassunk ilyen társadalmi kérdéseket népszavazás útján” – mondta a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese csütörtök délután, miután a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az eutanáziáról szóló két népszavazási kérdést.

A Momentum politikusa arról beszélt: a kormány évente sok tízmilliárd forintot költ el semmitmondó nemzeti konzultációkra és propagandára, de nem kíváncsi a magyarok véleményére ebben a meghatározó társadalmi kérdésben. Azt is mondta, hogy a küzdelmet nem adják fel az NVB döntése után, hiszen már egy olyan párbeszéd indult el, amely régóta nem volt ebben az országban.

„Ez nem egy pártpolitikai kérdés, és bíztunk benne, hogy egyetlenegyszer a kormány is így fogja látni, de sajnos nem így történt”

– fogalmazott Bedő.

Az NVB döntését a Kúrián támadják meg, aztán ha kell, az Alkotmánybíróságra viszik az ügyet. Mindeközben az Országgyűlésben is megpróbálják rávenni a kormánypárti képviselőket, hogy írjanak ki népszavazást az aktív eutanáziáról. „Csalódás nyilvánvalóan, és egy nagyon szomorú történés ez (…), még ha annyira nem is nagy meglepetés.”

Karsai Péter a sajtótájékoztatón azt mondta, ez a kérdés ténylegesen 10 millió magyar ügye. „Egy ilyen kardinális kérdésben ki lehetett volna írni a népszavazást” – jelentette ki. Ha megkapja az NVB határozatát, a jogászokkal megteszik a további lépéseket.

„A Demokratikus Koalíció nem ért egyet a Nemzeti Választási Bizottság határozatával. Támogatjuk azt a kezdeményezést, hogy a magyar emberek dönthessenek az eutanázia kérdésében” – reagált később az NVB döntésére a DK is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!