„Csak lássuk a matekot” – hangfelvételeket mutattak be a korrupcióval vádolt volt helyettes államtitkár tárgyalásán

2024. február 1. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupcióval vádolt Nagy János, az Agrárminisztérium korábbi államtitkára azt állítja: korábban is megkörnyékezték, akkor nem volt korrupt, ezért most sem lehet az – írja a Hvg.hu a korrupciós perről, ahol most lehallgatott hangfelvételeket is bemutattak.

A hangfelvételből kiderül: amikor az ügy másodrendű vádlottja, B. Szilárd arról kérdezte Nagyot, tudnak-e bármit kezdeni egy olyan földüggyel, ahol ugyan egy ismerősük megvásárolta a földet, viszont „a szomszéd” élt elővásárlási jogával, azt válaszolta: „Ha a szomszéd joga előrébb volt, akkor baszhatja a kamara, baszhatja az eredeti vevő, az eladónak tök mindegy kitől kapja meg a pénzt.”

A hangfelvételen azt is hallatszott, amint a korábbi helyettes államtitkár a beszélgetés egy pontján arról beszélt, hogy mindenkitől azt szokta kérni, hogy „szóljon már, mielőtt bármit akarnak, segítünk, mert az sokkal könnyebb, mintha azzal hívnak, hogy el van baszva, tegyük rendbe”, hiszen „utólag sokkal nehezebb gombot varrni a kabátra”. B. Szilárddal végül abban állapodtak meg, hogy nem tudnak mit kezdeni a történettel, majd Nagy megállapította:

„nincs mutyi, ez egy általános szabály volt, hogy a jogszabályokat be kell tartani”.

Megjegyezte, hogy „ilyen ügyekben nem is szoktuk kompromittálni magunkat véletlenül sem”.

Nagy János ellen több büntetőeljárás is folyamatban van. Csütörtökön azért kellett a bíróság elé állnia, mert az ügyészség azzal vádolta meg, hogy felajánlotta a vegyes gazdálkodással foglalkozó B. Szilárdnak, hogy „hivatali helyzetével visszaélve” segít neki egy pályázat elnyerésében. A vád szerint Nagy öt százalékot kért abban a cégben, amely érintett lett volna bizniszben.

A csütörtök lejátszott hangfelvételek a volt helyettes államtitkár szerint az ártatlanságát, míg az ügyész szerint a bűnösségét bizonyítják. A Hvg.hu azt írja, hogy az ügyészség ezt abból vezeti le, hogy nem csupán arról volt szó Nagy és B. Szilárd között, hogy ki mit csinálhat az ügyben, ha egyszer egy elővásárlási jogot érvényesítettek a földre. A beszélgetésben később B. Szilárd azt is felvetette Nagynak, hogy nincs-e kedve beszállni egy vágóhidas projektbe befektetőként. A felajánlást nem utasított vissza, hanem annyit mondott: „ha látjuk a számokat, persze”. Majd úgy fogalmazott, hogy

„szerintem igen, csak lássuk a matekot. De hogy ez tízmillió forint, vagy kétszáz, az kurvára nem mindegy.”

Végül miután B. Szilárd jelezte, hogy ez a „kétszázas kategória lenne”, majd abban egyeztek meg, hogy Nagy majd még jelentkezik. Nagy most azt állítja, hogy az említett vágóhídnál folyamatosan változott a terv, hiszen hol sertés-, hol marha-, hol pulykavágóhidat akartak, de „nem kívántunk részt venni pályázaton a vágóhíddal”. Az ügyészség szerint ez azonban nem igaz. Nagy azzal próbált védekezni, hogy két férfi 2020-ban bejelentkezett nála, akik „egy akkor éppen aktuálisan forgó ingatlanlistát szerettek volna megszerezni”. Nagy állítja, hogy nem adott át nekik semmilyen ingatlanlistát, sőt, azonnal jelezte a minisztérium integritási felelősének a történteket, aki a sztorit továbbította a titkosszolgálatok felé is.

Az exállamtitkár helyettesnek egy másik ügy miatt is bíróság elé kellett állnia, Nagy Jánost 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel és okirat-hamisítással is vádolják. Az ügyészség szerint közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

Az iratok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!