Nem szeretne keveredést új megbízatásával, ezért törölte régi posztjait a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője

2024. február 1. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Közszereplői Facebook-oldala a 48 perc című M1-es hírháttér műsorhoz kötődött, amit nem akar keverni az új megbízatásával – mondta a Mandinernek adott interjújában Lánczi Tamás, a február elsejétől működő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője arról, hogy január elején miért törölte le közösségi oldaláról a korábbi tartalmakat.

Amikor a korábban a kormányközeli Századvégnél Alapítványnál vezető elemzői szerepet is betöltő Lánczit az európai parlamenti választásról kérdezték, nevetve annyit válaszolt: „már nem elemző”. Ezzel kapcsolatban került elő, hogy a frissen kinevezett elnök korábban Facebook-oldaláról az összes régi posztját törölte. Január 10-én a 2021-ben bejegyzett profilján egyetlenegy bejegyzés volt látható, az, amelyen Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi a hivatal élére. Ezt most azzal indokolta, hogy új megbízatását nem szeretné keverni korábbi közszereplői megjelenéseivel, így a 48 perc című műsorával sem. Hozzátette: ezek a bejegyzések más felületen elérhetőek, mivel szégyenkezésre nincs oka.

Szerinte az, hogy fenyegetésnek nevezte, mikor tiltakozók fenyegető táblát helyeztek el háza kapujában, nem volt túlzás. „Az otthonom háborítatlansága nekem is jár, és azoknak a lakóknak is, akik a társasházban élnek” – fogalmazott. Hozzátette: a kommentszekcióban már megjelentek a felakasztásáról és meglincseléséről ábrándozó hozzászólások is.

Lánczi az interjúban kitért arra is, hogy szerint az új hivatalra azért van szükség, mert „meg kell védeni magunkat abban a nagy globális átalakulásban, amiben a kisebb országok sokszor ki vannak téve nagyobb államok befolyásolásának”. Álláspontja szerint bármi is volt a 2022-es választás eredménye, nem szabad „bagatellizálni a 2021-ben kezdődő beavatkozási kísérletet”.

Arra a kérdésre, hogy szerinte probléma-e, hogy egy sajtóterméket külföldről finanszíroznak, azt mondta, hogy esetükben annyiról van szó, hogy szeretnék látni: ki és milyen forrásból működik. Arról is beszélt, hogy a brüsszeli döntéshozóknak nem a szuverenitásvédelmi törvénycsomag, hanem egyes magyar döntések szúrják a szemüket.

A Lánczi Tamásról szóló portrénk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!