Medián: Vitézy Dávid 23, Karácsony 37 százalékot kapna, ha most lenne a főpolgármester-választás

2024. január 31. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Még nem biztos ugyan, hogy indul a főpolgármester-jelölti posztért júniusban Vitézy Dávid, a Medián gyorskutatása szerint jelenleg a szavazatok 23 százalékára számíthatna, amivel valószínűleg megelőzné a kormánypártok eddig ismeretlen jelöltjét, aki 21 százalékot kapna, írja a 24.hu a birtokába került felmérés alapján. Az LMP megbízásából készült kutatás szerint Karácsony Gergely a szavazatok 37 százalékát vinné el, de ha Vitézy nem indulna, akkor a jelenlegi főpolgármester 46, a kormánypárti induló 27 százalékot gyűjtene.

A felmérést az LMP megbízásából 2024. január 24-én és 25-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a budapesti szavazókorú népességet reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével. A felmérésről azt írják, hogy a minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

Az LMP hetekkel ezelőtt jelezte, hogy támogatná Vitézy indulását, cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkára valójában kampányüzemmódba kapcsolt, pedig állítja, még nem biztos a főpolgármester-jelölti indulása.

A kormánypártoknak még nincs főpolgármester-jelöltjük az idei fővárosi választásra. Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és pártigazgatója Inforádió Aréna című műsorában hétfőn azt mondta, hogy a jelölési folyamat február közepén indul majd el, és március végére lesznek meg a hivatalos jelöltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!