A pedagógus-szakszervezetek szerint a mostani béremeléssel még nem érik el az ígért célt

2024. január 31. – 17:38

Másolás

Vágólapra másolva

„A felmentési idejüket töltő kollégáknak nem jár a béremelés, ők az alapbérrel fognak nyugdíjba menni, ez esélyegyenlőségi szempontból aggályos” – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke miután a szakszervezetek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerda délután egyeztettek egymással. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja ezt azzal egészítette ki, hogy a nyugdíjba vonulóknak sem tilos béremelést adni, volt is olyan, aki kapott. A szerdai egyeztetés fő témája a pedagógusbérek voltak, ugyanis a tanárok a héten megkapták a tájékoztatást az emelésükről. Az egyeztetésen részt vett Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is.

A kormány december 29-én jelentette be: átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól apedagógusok bére miután az Európai Bizottság lehívhatóvá tette az uniós pénzek egy jelentős részét.

A szakszervezetek nehezményezték, hogy nem jár a plusz négy százalékos fizetésemelés azoknak a tanítóknak, akik tanítói diplomával hiányszakmát oktatnak 7. és 8. osztályban. Egy idén januártól hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók. A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a hiányszakmáknak tekinthető matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettségű tanárok illetményét négy százalékkal emelik meg más tanárokhoz képest. Viszont mivel az alsós tanítóknak nincsen ilyen szakképzettsége, így ők elesnek ettől a plusz négy százaléktól.

„A jelenlegi rendszer bérfeszültséget okoz” – mondta Nagy Erzsébet. Azt tanácsolta a 7. és 8. osztályban tanítóknak, hogy ők is kérjék a négy százalékos plusz emelést.

A pedagógusok átlagbére a kormány ígérete szerint az emeléssel eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, a további emelésekkel pedig 2025-re eléri a 80 százalékát. A szakszervezetek szerint a mostani emeléssel még nem fogják elérni ezt a célt. Ebben az esetben viszont a magyar kormánynak vissza kell fizetnie a Bizottság által odaadott pénzt.

A szakszervezetek szerint az is probléma, hogy az önkormányzatok szinte mindenhol a minimum fizetésemelést adták meg az óvodapedagógusoknak. Ezt nem tartják igazságosnak, szerintük az óvodapedagógusoknak is meg kell adni a magasabb béremelést. Nagy Erzsébet szerint ugyanez a helyzet az egyházi fenntartású iskolákban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!