Az alsós tanítók oktathatnak felsősöket, az óvónőknek pedig elég a középfokú képzettség

2024. január 12. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy idén januártól hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni – írja a Népszava.

A státusztörvény januártól hatályos végrehajtási rendelete miatt az általános iskolák alapvetően alsós (1–4. évfolyamos) osztályaiban dolgozó tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra.

A változással kapcsolatban a Népszava kereste a Belügyminisztériumot, viszont csak annyi választ kaptak, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget. A lap szerint a tavaly december végéig érvényes szabályozás erre valóban lehetőséget adott, ám abban az is szerepelt, hogy felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak „a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat. Az új szabályozásból ez már kimaradt.

Módosítottak az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelményeken is. Már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni. A lap tavaly írt arról, hogy a kormány ezzel az új, technikumokban és szakképző iskolákban elvégezhető öt-, illetve felnőttek esetében kétéves képzéssel enyhítene az óvónőhiányon. Ekkor a szakképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) annyit közölt, hogy az óvodai nevelőket nem óvodapedagógusként, hanem szakképzett nevelést segítőként lehet majd foglalkoztatni.

Az új végrehajtási rendelet ennek most ellentmond. A Népszava ismét érdeklődött a KIM-nél, a tárca azonban nem reagált. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint a változtatás az iskolákban azt jelenti, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat is. Nagy Erzsébet hozzátette: a tanítóképzés nem a felső tagozatos korosztály nevelésére, oktatására készít fel. Szerinte egyértelműen a pedagógushiány az oka a foglalkoztatási szabályok változásának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!