Bontják a balatonfüredi görög falut

2024. január 26. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc év után véget ért a balatonfüredi görög falunak nevezett, eredetileg kis boltokból és vendéglátó helyekből álló épületegyüttes története, miután a város összesen 670 millió forintot fizetett érte, majd megkezdődött az itt található, régóta kihasználatlan épületek bontása, írja a Balatonfüred.hu.

A bontás végeztével tavaszra közparkot létesítenek a rossz emlékű görög falu egykori területének jelentős részén. A cikkből kiderül az is, hogy a helyi szabályok szerint a területnek csak tíz százaléka beépíthető, így a park területe ugyan csak két hektár lesz, de a terület fennmaradó részét szintén zöld területté alakítják, illetve új épületeket is felhúznak.

Balatonfüred régóta rendezni szerette volna a város egyik legértékesebb területének sorsát, ehhez viszont nagyjából 35, a görög falu területén kisebb üzlettel rendelkező tulajdonossal kellett volna megállapodniuk, de ez nem sikerült. A város ezért a terület egy részének kisajátításáról döntött, derítette ki a 24.hu. A kisajátítási eljárás során egy szakértő felbecsülte az ingatlanok árát, a megállapított összegeket viszont a tulajdonosok jelentős része kevesellte, ezért bírósághoz fordultak. A pereket azonban sorra elveszítették, ezért nem maradt más választásuk, mint beletörődni, hogy csak néhány millió forinttal kapnak többet annál, mint amennyiért harminc évvel ezelőtt vásárolták az ingatlant.

A kisebb ingatlanokért 1,6, a nagyobbakért 8,7 millió forintot kaptak az eddigi tulajdonosok, illetve szakértői értékbecslés után mintegy 430 millió forintot fizetett a város a Masped Zrt. tulajdonában álló Annagora Market Kft.-nek egy nagyobb tulajdonrészért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!