670 millió forintba került Balatonfürednek a lepusztult görög falu megszerzése

2024. január 22. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 670 millió forintért szerezte meg a lepusztult görög falu területének egy részét a balatonfüredi önkormányzat – írta a 24.hu.

Balatonfüred régóta rendezni szerette volna a város egyik legértékesebb területének sorsát, ehhez viszont nagyjából 35, a görög falu területén kisebb üzlettel rendelkező tulajdonossal kellett volna megállapodniuk, de ez nem sikerült. A város ezért a terület egy részének kisajátításáról döntött. A kisajátítási eljárás során egy szakértő felbecsülte az ingatlanok árát, a megállapított összegeket viszont a tulajdonosok jelentős része kevesellte, ezért bírósághoz fordultak. A pereket azonban sorra elveszítették, ezért nem maradt más választásuk, mint beletörődni, hogy csak néhány millió forinttal kapnak többet annál, mint amennyiért harminc évvel ezelőtt vásárolták az ingatlant.

Tavaly szeptemberben a 24.hu közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, hogy kiderítsék, mekkora összegeket fizettek ki a kisajátítás során, de a törvényi határidőn belül nem kaptak erre választ. Ezért aztán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak, ami már megtette a hatását: az önkormányzat elküldött egy listát, amelyen az igazságügyi szakértő által megállapított és kifizetett árak szerepelnek.

Eszerint a balatonfüredi önkormányzat 239,5 millió forintot fizetett ki a kistulajdonosoknak a kisajátítási eljárása során. A legmagasabb kifizetett összeg 8,7 millió, a legalacsonyabb 1,6 millió forint volt. Összesen 46 tétel szerepel a dokumentumban, de egy családnak sok esetben több ingatlanja is volt.

A terület teljes megszerzéséhez a Masped Zrt. tulajdonában álló Annagora Market Kft.-vel is meg kellett állapodni. Az általuk tulajdonolt részért 430 452 000 forintot fizetett az önkormányzat. Ezt az árat szintén szakértő állapította meg – közölte Balatonfüred fideszes polgármestere, Bóka István. A város így összesen 670 millió forintot költött a görög falu területének megszerzésére. Pontosabban, a terület egy részének megszerzésére.

A görög falunak nevezett terület ugyanis két helyrajzi számból áll: a 69/27-es terület tulajdonosa tavaly októberig az Annagora Park Bevásárlóközpont Társasház volt, ezt a 36 762 négyzetméteres, különleges kereskedelmi területet szerezte meg tavaly év végén az önkormányzat. A 69/26 helyrajzi számú rész viszont egy 7952 négyzetméteres, jelenleg beépítetlen ingatlan, amely a tulajdoni lap szerint továbbra is a Masped tulajdona.

Az önkormányzat közlése szerint hosszú távon közpark és részben lakóterület funkciót szánnak ez utóbbi területnek, és ennek érdekében módosítják a helyi építési szabályzatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!