„Mocskos fideszes tolvajnak nem dolgozok” kijelentéssel hagyta ott a csákvári képviselőt egy alvállalkozó

2024. január 25. – 07:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Mocskos fideszes tolvajnak nem dolgozok” – ezzel a kijelentéssel hagyta ott a generálkivitelező Zolnai Sándor csákvári KDNP-s önkormányzati képviselőt, akinek a 2020 óta épülő gombatermesztő üzeme még mindig nem készült el, írta a 24.hu.

Zolnai Sándor négy évvel ezelőtt 277 millió forintos uniós vidékfejlesztési támogatást nyert el egy gombatermesztő üzem megvalósítására Csákváron. Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője 2020 decemberében azt mondta, hogy az üzem legkésőbb 2021 elején szerkezetkész állapotba kerülhet, de ez nem így történt, a csarnok jó ideje félkész állapotban áll. Zolnai szerint a projekt félbehagyása mögött a kivitelezővel támadt elszámolási vita áll, de a folyamatban lévő polgári peres eljárásokra hivatkozva erről nem árult el több részletet.

A 24.hu most levélben kereste meg a képviselőt, hogy megtudják, 2024 elején hogyan áll a projekt. Zolnai azt írta, a beruházás folyamatban van, újabb határidő-módosítást kért, amelynek elbírálása folyamatban van. Megemlítette, hogy volt olyan alvállalkozó, aki a „mocskos fideszes tolvajnak nem dolgozok” kijelentéssel tűnt el. A képviselő szerint – az általa meg nem nevezett – generálkivitelező nem végezte el a megegyezés szerinti feladatot, ezért kötbérigényt nyújtott be vele szemben, a kivitelezői szerződést pedig felmondta. Azóta új kivitelezővel és befektetővel dolgozik.

Zolnai szerint a kedvezőtlen időjárás, a sok eső és fagy hátráltatja az építési munkákat. „A szervezés, technológiai eszközök beszerzése jó úton jár. Amint az idő engedi, reményeim szerint folytatni tudjuk az építést”

– írta Zolnai, aki 2014 óta képviselő Csákváron, jelenleg az önkormányzat pénzügyi és jogi bizottságának az elnöke.

A gombatermesztő üzem még a 2014–2020 közötti európai uniós támogatási ciklusban megvalósuló Vidékfejlesztési Program (VP) keretében nyert támogatást. Az agrártámogatási rendszer sajátosságai miatt ezt a programot két évvel meghosszabbították, de még tavaly októberben is voltak nyitott pályázatok, amelyeknek a támogatásáról idén születik döntés. Ennek megfelelően a program megvalósítása 2025-ig húzódik el.

A Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint 2020-ban 139 millió forintot, majd 2022-ben további 46 millió forintot utaltak ki a projektre. Zolnai elmondása szerint az előbbi összeg támogatási előleg, az utóbbi a beruházás készültségi fokának megfelelő kifizetés volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!