Mégis kapott fizetésemelést tavaly Pintér Sándor, bruttó hárommilliót kereshet

2024. január 23. – 07:09

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly márciusban 17,5 százalékos illetményemelésben részesült Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára – vette észre a 24.hu a kormány oldalára tavaly október végén feltöltött dokumentumokat. Ez azért érdekes, mert a Miniszterelnöki Kormányiroda szeptemberben még azt közölte, tavaly sem a miniszterek, sem az államtitkárok, de még a kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak fizetése sem nőtt.

A lap azt írja, a többi minisztérium 2022 nyara óta nem tett közzé hasonló adatokat, és nem is válaszoltak a lap kérdéseire, ezért azt nem lehet tudni, hogy máshol is nőtt-e a miniszterek és államtitkárok fizetése, vagy csak a Belügyminisztériumban.

Tavaly szeptemberben írtuk meg, hogy a kormányból egyedül Orbán Viktor fizetése emelkedett, miután 2022-ben a kormánytöbbség megszavazta, hogy a miniszterelnöki illetményt a házelnöki tiszteletdíjhoz kössék, ami pedig automatikusan emelkedik a bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével.

A miniszterelnök 2022 júniusa óta saját hatáskörben határozza meg a kormányzati vezetők illetményét, és erre a nyár elején kerülhet sor: a miniszterelnök által megszabott személyi illetmények július 1-jétől a következő év június 30-ig érvényesek.

Szeptemberben a 24.hu kérdésére a kormányiroda azt írta: „2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt.” Hiába kérdezett rá akkor a lap, hogy ezek szerint a kormánytagok nem kaptak fizetésemelést tavaly, erre nem válaszolt a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Bár a vonatkozó jogszabály szerint a miniszterelnök minden év július 1-jével határozza meg a személyi illetményeket, egy tavaly májusban elfogadott salátatörvény ezt kiegészítette azzal, hogy a díjazást első alkalommal 2024. július 1. napjával kell így megállapítani. Ezért írhatták azt, hogy tavaly nem júliusban nem volt emelés – a Belügyminisztériumban ugyanis már márciusban lehetett.

A kormany.hu-n elérhető adatlap szerint tavaly márciusban Pintér Sándor fizetése bruttó 2 632 800 forintról bruttó 3 094 800 forintra nőtt.

Az államtitkároké pedig bruttó 1 974 600 forintról bruttó 2 321 100 forintra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!