Első fokon felfüggesztett börtönt kapott a sofőr, aki tavaly nyáron a forró buszban felejtette a négyéves kislányt

2024. január 23. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Tiszafüredi Járásbíróság kedden 2 év fogházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki tavaly nyáron Tomajmonostorán a buszban felejtett egy négyéves kislányt, aki később a kórházban meghalt. A büntetésének végrehajtását viszont 5 évre felfüggesztették, továbbá 5 évre eltiltották a buszvezetéstől – írja a Blikk.

Az 57 éves kunhegyesi férfi, T.István 2022. június 7-én kiskorú gyerekeket szállított Tiszaderzsről Tomajmonostorára. A leszálláskor nem vette észre, hogy az egyik kislány, Inez a buszban maradt. A gyerek 6 óra 45 percet töltött a járműbe zárva a tűző napon, egy fedetlen parkolóban. A csukott ajtókkal és ablakokkal leparkolt buszban kialakult több mint 50 fokos, levegőtlen forróság alakult ki, amitől az óvodás kislány az eszméletét vesztette és a melegtől hőgutát is kapott. Hiába szállították még aznap kórházba, olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy három nappal később meghalt.

A sofőr első vallomásában még elismerte a bűnösségét, ám később a súlyosabb minősítés közlésekor – amikor halált okozó, foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták meg – már tagadta azt.

Ügyvédje a tárgyaláson azzal védekezett, hogy a férfi büntetlen előéletű, köztiszteletben áll és társadalmi tevékenységet végez, hiszen egyesületi elnökként sportra neveli a gyerekeket. A védelem szerint aznap „utolsó pillanatos beugróként” vitte el a gyerekeket, a munkájához nem kapott kellőképpen kioktatást a megbízójától, utaslista nem állt rendelkezésre, és kísérő sem volt a buszon, pedig kötelező lett volna. Az ügyvéd szerint a sofőr nem is zárta be a busz ajtaját.

„Azért nem zártam be a busz ajtaját, mert nekem azt mondták, hogy a kulcsot hagyjam benne, hiszen a sofőrje, Imre majd az uzsonnát azzal viszi tovább. Kérem én is a felmentésemet” – mondta az utolsó szó jogán T. István.

A férfi egy korábbi tárgyaláson azzal is védekezett, nem hallotta, amikor a gyerekek szóltak neki, hogy a kislány a buszon maradt.

A nem jogerős döntés szerint a férfinak nem kell börtönbe vonulnia. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és ügyvédje pedig felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ügy így másodfokon folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!