Soproni Tamás: Az ásást emlegetni veszélyes Zuglóval kapcsolatban

2024. január 22. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Bár elvállalta a Momentum élére visszatért Donáth Anna felkérését, Soproni Tamás csak a nyári EP- és önkormányzati választásokig marad a párt elnökségében, utána azonban reményei szerint továbbra is Terézváros polgármestereként, inkább a helyi politikával foglalkozna, amely nagyban különbözik az országostól.

A 444-nek adott interjújában a polgármester elmondta, hogy önkormányzati szinten érthető, ha van együttműködés akár a Fidesszel is vagy például a DK-val, és ez nem áll ellentmondásban azzal, hogy Donáth Anna egyébként nagyobb távolságot akar tartani a Gyurcsány Ferenc vezette párttól.

„Én nagyon-nagyon magasról teszek helyben arra, hogy ki DK-s, ki LMP-s …”

„Megértem a vidéki polgármestereket, Szombathelytől Miskolcig, hogy a pártpolitikát el akarják távolítani a helyi működésből” – mondta Soproni, ezzel közvetve véleményt mondva a Momentumból távozott bajai polgármester ügyéről is. Nyirati Klára egy DK-s rendezvényen beszélt arról, hogy Donáth „hülyeséget csinál” azzal, hogy távolságot tart a DK-tól, mert ezzel önkormányzati szinten nehezíti meg a momentumosok dolgát. Nyirati ellen fegyelmi eljárás indult, a polgármester ezután lépett ki a Momentumból, pontosabban, ahogy a bajai polgármester mondta a Telexnek, a Momentum lépett ki belőle.

Soproni szerint Donáth tudja, hogy önkormányzati szinten együtt kell működniük az a pártoknak. „Igen, neki van egy erős kritikája a DK vezetősége felé. Az EP-választáson nem kell együttműködnünk, bár tudom, hogy van, aki bedobta ezt, de nincs ilyen választói igény. Az önkormányzatokban viszont barátságok alakultak ki különböző pártok képviselői között, nemcsak nálunk.”

  • Ugyanakkor nem biztos benne, hogy szükség van a fővárosban közös listára, erről február végéig azonban dönteni kell.
  • Karácsony Gergelyt támogatja főpolgármesterként.
  • A Fidesznél bizonytalanságot lát abban, kit indítanának Karácsonnyal szemben.
  • Fideszes polgármesterrel szemben akár más ellenzékivel párhuzamosan is indítana jelölteket, szerinte a Momentum kész a előválasztásra is.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) sok akcióját közel állónak érzi, szerinte inkább az MKKP tart távolságot az együttműködéstől.
  • Elszomorítja, hogy a kormánypárti Megafon hazaárulózza az ellenzéket.

Nem amiatt választják meg őket, mert elhitetik, hogy mi a románoknak szurkolunk. Annyi minden mással lehetne támadni, korrektebben. Lehet kompetenciahiányt támadni, túlzott Európa-pártiságot, de ez az irány, a hazaárulózás a legbántóbb és a legigaztalanabb. Rohadtul nem igaz, hogy a momentumosoknak nem fontosak ezek a nemzeti, szimbolikus dolgok.

  • Odaszúrt a Zuglót vezető MSZP-s Horváth Csabának, akivel szemben szintén van kifogása, nagyobb átláthatóságot várva a kerület működésében.

„Vannak erős kritikáink, bár én nem ásom magam bele Zugló ügyeibe. Mondjuk az ásás szót ebben a kerületben emlegetni veszélyes.”

Úgy érzi, a Momentum Terézvárosban bizonyította kormányzóképességét. „Mi nem abban gondolkodunk, hogy rinyáljunk, másokra mutogassunk, hanem meg akarjuk oldani a problémákat. Szerintem ez a kormányzóképesség alapja.”

A lengyelországi kormányváltás után a konzervatív, az EU-val szkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) által kiépített rendszer lebontását támogatja, bár némi kritikával teszi. „Néha a jogállami és a morálisan helyes megoldás eltér, ez látszik most Lengyelországban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!