Novák Katalin a Dóm tornyában, tüntetők százai lent az utcán

2024. január 20. – 17:30

Novák Katalin a Dóm tornyában, tüntetők százai lent az utcán
Tüntetők a püspöki palota előtt – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Épüljön meg az iskola, de hagyják meg az erdőnket!” – mondta a tüntető tömegnek Mihálik Edvin momentumos politikus szombaton Szegeden, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Püspöki Hivatala előtt tartott demonstráción. A szegedi Momentum és az aHang közös tiltakozásának apropója, hogy az egyházmegye kivágná a városban a püspöki stadion mellett található hathektáros véderdő jelentős részét, hogy oda katolikus iskolát építsen. A tüntetés váratlan pillanata volt, amikor kiderült, hogy a szomszédos Dóm téren, fent a fogadalmi templomban Novák Katalin köztársasági elnök tartózkodott barátaival.

Délután kettőre 400–500 ember gyűlt össze a püspöki hivatal előtti Aradi vértanúk terén, az eseményt Körtvélyesi László zenés műsora nyitotta meg, aki Szörényi Levente és Bródy János közös szerzeményét, a Ne vágj ki minden fát játszotta. „Kis Laci, az isten szerelmére, ne vágj ki minden fát” – költött át, így címezve Kis-Rigó László megyéspüspöknek a dalt.

„A mai esemény célja, hogy megüzenjük a kormánynak és az egyházmegyének, hogy keressenek alternatív megoldást, és ne vágják ki a véderdőt” – kezdte beszédét Mihálik Edvin momentumos politikus, a város zöldtanácsnoka. Azt mondta, hogy a véderdő évi 420 tonna port köt meg, és

eddig az erdő védte a várost, most a városon a sor, hogy megvédje az erdőt.

Minden évben kifogásolható a levegő minősége Szegeden, annak ellenére, hogy itt a legnagyobb az elektromos közösségi közlekedési eszközök aránya az egész országban, és a távfűtést is geotermikus alapokra helyezték. A kivágásokkal a helyzet még rosszabb lehet.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Mihálik szerint a fakivágásokkal évekkel vetheti vissza majd az egyházmegye az önkormányzat véderdőtelepítési programját. „Megfogadtuk, hogy minden politikai és jogi lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy megvédjük az erdőt” – jelentette ki. Az önkormányzat korábban egy másik helyet ajánlott az egyházmegyének, de az nekik nem felelt meg. „Épüljön meg az iskola, de hagyják meg az erdőnket!” – zárta sorait.

Fodor Antal, a körzet önkormányzati képviselője azzal folytatta, hogy nemrégiben levelet írtak a Vatikán államtitkárságára, arra kérve őket, hogy kövessék figyelemmel a véderdővel kapcsolatos fejleményeket, és próbálják meg jobb belátásra bírni a szegedi egyházmegyét. Fodor szerint a véderdő mellett lévő egyházi sportkomplexum nem a legkörnyezetkímélőbb módon működik, mivel bár fűtésre termálvizet használ, a felhasznált vizet nem sajtolják vissza, hanem egyszerűen kifolyatják és elvezetik. Ez legális, mert az állam engedi, foglalta össze, majd kitért arra is, hogy

élőláncot fognak szervezni az erdőbe, ha megjelennek a láncfűrészek.

A demonstráció vége felé kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a Dómban van. Néhány perc múlva – amikorra Novákék már továbbálltak – a szervezők vezetésével a tömeg átvonult a Dóm előtti térre, ahol egy fát formázva próbálták meg felhívni a figyelmet a véderdő helyzetére.

„Voltak embereink itt a Dómnál, ők szóltak, hogy Novák Katalin itt van. Ezen felbuzdulva gyorsan átjöttünk, hátha sikerül szóba elegyedni vele. Pont akkor jött ki társaságával, és arra hivatkozva, hogy privát programon van, nem akart nyilatkozni, megpróbálta leállítani a felvételünket is” – mesélte a Szegedernek Borsik Viktor, a Momentum politikusa. Egy petíciós ívvel lépett oda a köztársasági elnökhöz, arra kérve, hogy írja alá, és próbáljon meg hatni Kis-Rigó László püspökre, de Borsik elmondása szerint Novákon nem mutatkozott túl nagy nyitottság a témára.

A természetszeretetéről is ismert, szegedi származású köztársasági elnök a Facebookon posztolt is később a városban tett látogatásáról, „barátnős hétvége Szegeden”, írta egy a Dóm előtt készült mosolygós képhez. Novákot pár napja Mihálik Edvin is kérte egy nyílt levélben, hogy segítsen megakadályozni a fakivágásokat, de választ nem kapott.

Vonulás az Aradi vértanúk teréről a szomszédos Dóm térre – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Vonulás az Aradi vértanúk teréről a szomszédos Dóm térre – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

A tervezett fakivágás az elmúlt hónapokban több ellentétet is szült a szegedi városvezetés és a püspökség között. A város meg szerette volna tartani a fákat, de novemberben a kormány kiemeltté nyilvánította az iskolaépítéssel kapcsolatos beruházást, majd a véderdő településképi védelmét tette semmissé, az arra vonatkozó szabályokat az ukrajnai háborúra hivatkozva írta felül decemberben.

Az önkormányzat korábban más, a sportkomplexumhoz közeli állami területet javasolt az iskolának helyszínül, de az egyházmegye szerint oda „a beruházáshoz tartozó teljes tervezett projekt nem fér el”, és funkcionalitásában sem illeszkedne a terület a javasolt ipari közegbe. A kivágott fákért cserébe viszont arra a területre ültetnének pótlásokat, amit az önkormányzat javasolt, ezzel érvényesítve a „teremtésvédelmi szempontokat”.

Az egyházmegye szerint nem igaz, hogy tarra vágnák a hathektáros erdőt, a Szegedernek korábban azt írták, hogy „az értékes és megtartható növényzetet figyelembe fogják venni már a tervezés során is”.

A szegedi önkormányzat a Telexnek azt nyilatkozta, azért védenék az erdőt, mert a város a fűtés és a közlekedés mellett a város körüli mezőgazdasági területekről a széllel befújt portól is szenved. A véderdő megköti a port és csökkenti a hőszigethatást, az egybefüggő növényzet védi a levegő tisztaságát.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!