Már több mint 300 ezer üres nemzeti konzultációt gyűjtött össze az Egységes Diákfront és az aHang

2024. január 19. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Péntekig több mint 300 ezer üres nemzeti konzultációs ívet gyűjtött össze az Egységes Diákfront és az aHang – mondta a Telexnek Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront képviselője. A cél egymillió üres konzultációs ív összegyűjtése. A szervezők szerint egy üres lap egy szavazat a diákok és a tanárok mellett. A gyűjtés január 31-ig tart.

„Az egymilliós cél nem biztos, hogy reális, de több mint tízezer aktivista vesz részt a kampányban, több mint 800 helyszínen lehet leadni az íveket, ez önmagában hatalmas teljesítmény” – mondta Perlaki-Borsos. Ráadásul a 300 ezer összegyűjtött ívnél a valóságban több lehet már, mert a leadó pontok nagy részéből nem jöttek még vissza a konzultációk. Illetve több párt segít a gyűjtésben, ők is a végén fogják összesíteni a számaikat. Perlaki-Borsos információ szerint az MSZP-nél körülbelül 40 ezer konzultáció van, szerinte a többi pártnál is ennyi vagy kicsit kevesebb lehet.

A kampány lezárása után az üres ívekkel egy roadshow keretében országjárásba kezdenek, ahol helyi fórumokon beszélnek az oktatás helyzetéről. Perlaki-Borsos azt is mondta, hogy elkezdtek kidolgozni egy fővárosi választási programot, ami a zöld problémákra és a diákságot, fiatalságot érintő kérdésekre fókuszál. Ezt oda fogják adni az önkormányzati választáson a főpolgármester-jelölteknek, és azt a jelöltet fogják támogatni, aki ezt elfogadja.

Az Egységes Diákfront és az aHang előző nagyobb kampánya a 7IGEN-es alternatív népszavazás volt. Diákok és tanárok még tavaly júniusban nyújtották be az oktatásról szóló népszavazási kezdeményezésüket. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) akkor egyik kérdést sem hitelesítette, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig mindegyik kérdést különböző indokkal dobta vissza. Miután júniusban az NVB elkaszálta a hivatalos népszavazási kezdeményezést, az aHang és az EDF úgy döntött: ők maguk tartanak alternatív népszavazást, bár tisztában voltak azzal, hogy a kezdeményezésnek ilyen módon jogi érvényt nem tudnak szerezni, így a céljuk inkább az volt, hogy megmutassák, sok támogatója van az oktatási reformoknak. Végül összesen 114 941 szavazatot gyűjtöttek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!