Pénteken már ritkultak a járatok a BKK-nál, és ez nem mindenkinek tetszik

2024. január 19. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggeltől életbe lépett a BKK új menetrendje, amely szerint 53 járat a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben ritkítottan fog közlekedni. A vállalat a döntést azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt lecsökkent utazásszám azóta is tartós maradt, és Karácsony Gergely főpolgármester is a home office és a rugalmas munkabeosztás népszerűségére hivatkozott.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár azonban továbbra sem tartja jó ötletnek a járatritkítást, pénteki posztjában azt írta: több, a már eddig is zsúfolt buszjárat még zsúfoltabbak lett, vagy már fel sem fértek a járművekre az utasok, például a Thököly út expresszjárataira, de az Újpalotát és Zuglót a belvárossal összekötő 7E, 8E és 133E is kritikus volt.

Az egykori államtitkár szerint ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot utoljára 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese próbált a városra erőltetni, de akkor sikerült „megakadályozni a rombolást”, amiben személyesen Vitézynek is szerepe volt. A jelenlegi döntést is azért tartja indokolatlannak, mert éppen a város legzsúfoltabb, legfontosabb busz- és villamosjáratait ritkították csúcsidőben, és hiába jelent ez csak egy-másfél perccel több várakozási időt, szerinte ilyenkor nem ez, hanem a kapacitás a fő szempont. Vitézy posztjában ezután felszólította Karácsony Gergelyt, hogy „haladéktalanul vonja vissza a járatritkítási csomagot és vizsgálja felül a BKK akcióját!”

Ugyanerre szólítja fel az LMP is Karácsony Gergelyt, a párt közleményében azt írta, „egy magát zöldnek valló polgármester nem teheti meg, hogy a külső kerületekből ingázó és tudatosan tömegközlekedő budapestieket előzetes tájékoztatás nélkül, a kerületi vezetőséggel való egyeztetés megkerülésével, mondvacsinált okokra hivatkozva hosszabb menetidőre kényszeríti.” A párt szerint félő, hogy a ritkítások miatt sokan elfordulnak majd a klímabarát közösségi közlekedéstől.

Hasonló bejegyzést tett közzé a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) is, ők azt írták, megértik, hogy a tulajdonost terheli egy „megtakarítási nyomás”, de szerintük ez nem mehet túl egy határon, mert mindig tekintettel kell lennie az utazási igényekre. A VEKE azt is problémásnak tartja, hogy az utasok megfelelő informálása is elmaradt, szerintük a január 19-i változásról csak január 18-án érkezett tájékoztatás. A civil szervezet a poszt végén pedig már egyenesen felháborítónak és gusztustalannak nevezi a BKK módszerét, amely időközben „átírta a saját közleményét, és sokkal több buszjáratot, valamint rengeteg villamos- és trolibuszjáratot is bedobott a járatritkításba”.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester közben egyeztetést kezdeményez a BKK vezetésével, hogy „a tapasztalatok birtokában vizsgálják felül a mostani menetrend-változtatást, amennyiben szükséges”. Őrsi is a BKK sajtóközleményéből értesült a módosításról, amely érinti a 11-es busz menetrendjét is, a ritkábban járó buszok miatt pedig a polgármester szerint elképzelhető, hogy többen ülnek majd autóba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!