Új gyógyszerek kapnak tb-támogatást

2024. január 18. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az M1-en csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint Takács Péter közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés.

Többek között a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe.

A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

Takács szerint a világon az elsők között fogadott be a kormány a társadalombiztosításba egy olyan, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert, amellyel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhető.

A készítményekhez csak egyedi méltányosság útján juthattak hozzá a betegek.

Az államtitkár beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is. Közölte, hogy az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány, most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba.

Tavaly év végén szűnt meg Magyarországon az újszülöttek ingyenes SMA-szűrése, de a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely is azt ígérte, hogy a kormány hamarosan visszaállíthatja az ingyenességet.

Takács szerint az adatok alapján most elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre, vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat.

Takács Péter közölte azt is, hogy a meddőségi kezelések területén is több változás történt, többek között több ritka genetikai betegség szűrése is bekerült a programba. Az államtitkár már korábban bejelentette azt is, hogy a meddőségi kivizsgálások jobb elérhetősége érdekében még ebben az évben 8 meddőségkezelési szakambulanciát hoznak létre az országban.

Takács közölte azt is, hogy míg korábban egy cikluson belül egy embriótranszfert finanszírozott a társadalombiztosítás, a jövőben akár 15 embrióbeültetést is tb-finanszírozással kapnak meg a nők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!