Iványi szerint nem zártak be beregi óvodáik és iskoláik, csak más fenntartásban működnek tovább

2024. január 18. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) nem szüntetett meg iskolát a beregi régióban, hanem a gazdasági kényszerhelyzet miatt új fenntartónak engedte át a helyi intézményeket – nyilatkozta a Telexnek a MET.

Azután küldték el nekünk közleményüket, miután több portálon megjelent, hogy megszűnik az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János óvoda és iskola. A Klebelsberg Központ tájékoztatásából kiindulva például az RTL azt írta, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött. A MET szerint ez így nem felel meg a valóságnak.

Az iskolák nem zártak be, hanem a Kisvárdai Tankerületi Központ fenntartásában működnek tovább ugyanazokban az épületekben, ugyanazokkal a gyerekekkel és pedagógusokkal.

Korábban írtunk arról, hogy helyi református lelkészek erős kampányt folytattak annak érdekében, hogy a tantestületek és családok kérjék a fenntartóváltást, és Maruzsa Zoltán államtitkár is erőltette, hogy a MET kérje a Klebelsberg Központtól, hogy vegye át az iskoláit – nyilatkozta néhány nappal ezelőtt Iványi Gábor a Népszavának.

Az „egyházi státusz alkotmánysértő elvételéből adódó forráshiány, majd a 2023 nyara óta gyakorlatilag teljesen elvont normatív támogatás okozta gazdasági ellehetetlenülés miatt a MET – mint írják – 2023 októberében az érvényes jogszabályokat követve jelezte a régió intézményeinek működésképtelenségét a Kormányhivatal felé. Ha ilyen jelzés érkezik, a Kormányhivatalnak kötelessége vizsgálatot indítani, és indokolt esetben megvonni a működési engedélyt.”

„Amíg vártuk a hivatal válaszát, a helyi oktatási ingatlanok tulajdonosai, az önkormányzatok, illetve a tanárok jelezték a MET felé, hogy fenntartóváltást szeretnének az anyagi bizonytalanságra hivatkozva. A Kormányhivatal csak december elején reagált a megkeresésünkre. A MET olyan tárgyalást kezdeményezett, ahol minden érintett fél képviselteti magát, erre december 14-én került sor a Belügyminisztérium, a Kormányhivatal, a Kisvárdai Tankerületi Központ, az iskolák és az önkormányzatok képviselőinek részvételével” – írja a MET.

A közleményben arról is szó van, hogy a MET – a gyerekek és a pedagógusok érdekeit tartva szem előtt – továbbra is folytatni szerette volna az intézmények működtetését, ezért több javaslatot is tettek az egyeztetésen: „Adják oda a normatív támogatást, és mi továbbra is működtetjük az óvodákat és az iskolákat; adjanak annyi pénzt, hogy a tanév végéig működtethessük őket, így elég idő marad a precíz átadásra augusztus 31-ig; ha nem adnak anyagi támogatást, legyen azonnali átadás, hogy a pedagógiai munka zavartalanul folytatódhasson tovább”.

Felmerült javaslatként az is, hogy ha a BM biztosítja a januári normatíva megérkezését, akkor január 31-ig lenne idő az öt épület és a száz munkavállaló megfelelő átszerződtetésére. A tárgyaláson azonban a MET szerint sem jegyzőkönyv, sem határozat nem született.

A BM úgy döntött, hogy nem biztosít anyagi forrást a MET számára, és december 31-ét jelölte ki átadási határidőnek. Mint írják, erről nekik december 23-án küldtek tájékoztatást.

„A MET munkatársai az ünnepek alatt és a két ünnep között megfeszített munkával megoldották a lehetetlennek tűnő adminisztrációs feladatot, és kiharcolták, hogy a pedagógusok folyamatos alkalmazotti jogviszonnyal folytathassák a munkájukat az új fenntartónál.” Az intézmények ezután tovább tudtak működni.

A testvérközösség sajnálja, hogy meg kellett válnia a beregi intézményektől és mint írja, továbbra is elkötelezett tanulói, ellátottjai, munkavállalói iránt, továbbra is mindent megtesz a fenntartásában lévő óvodák, iskolák szociális ellátóhelyek megtartásáért.

„Mostantól a Kisvárdai Tankerületi Központ és a BM rendelkezik majd azzal az anyagi forrással, amivel mi is tovább tudtuk volna működtetni őket” – írják és bíznak abban, hogy ebből a pénzügyi keretből sikerül gazdaságosan és megfelelő oktatási színvonalon folytatni a munkát, és nem kerül sor iskolabezárásokra.

A MET levele szerint 2007-ben kérték meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok a testvérközösséget, hogy fenntartóként vegye át öt helyi település – Gyüre, Beregdaróc, Gemzse, Gulács és Tiszaszentmárton – oktatási intézményeit, „mivel sem az állam, sem más egyház nem volt erre hajlandó, nem mutattak érdeklődést a sorsuk iránt”.

A hajléktalanszállókat, idősotthonokat, iskolákat működtető MET-nek már régóta vannak pénzügyi problémái. 2020-ban arról jött hír, hogy nem tudják fizetni a gázszámlákat, 2021-ben pedig 246 millióra büntette őket a NAV az elmaradt járulékok miatt. 2022 elején adóellenőrök lepték el a Dankó utcai irodájukat, költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozás, miután a MET az adóhivatal szerint 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizetett be a dolgozói után 2015 és 2019 között. Mindez pár hónappal az országgyűlési választás előtt történt, így a NAV akciójából politikai botrány lett.

Ebben a cikkben jártunk utána annak, hogyan jutott idáig a MET.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!