Semjén benyújtotta a parlament tavaszi programját, a svéd NATO-csatlakozás nincs benne

2024. január 15. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a házelnöknek a kormány 2024-es tavaszi parlamenti ülésszakra szóló jogalkotási programját, ebben 18 törvényjavaslat/módosítás szerepel, a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása nem szerepel a programban, írja az Atv.hu. A Semjén-javaslat alapján a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvénymódosítás, valamint az igazságügyi tárgyú törvénymódosítások vagy például a külföldi bizonyítványok és oklevelek hazai elismerése mellett a 2025-ös központi költségvetés elfogadása is szerepel a tavaszi programjában, annak 16. pontjaként – eszerint a javaslatot a pénzügyminiszter áprilisban nyújtja be, a parlament pedig júniusban szavazhatja meg, írja az Atv.hu.

A benyújtott javaslatban Semjén Zsolt jelezte, hogy a program nem tartalmazza a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatokat.

A Semjén-javaslat 6. pontjában ott van az uniós minimálbérről szóló törvényjavaslat is, amit a kormány jogalkotási programja szerint Nagy Márton minisztériuma nyújt be áprilisban, a parlament pedig májusban szavazhatja meg.

Svédország és Finnország 2022 májusában, az orosz–ukrán háború kirobbanása után eldöntötték: hosszú idő után feladják katonai függetlenségüket, csatlakoznak a NATO-hoz. A 2022-es NATO-csúcstalálkozón még úgy tűnt, hogy hónapok kérdése, és mindkettő – egyébként katonai szempontból erős – ország tagja lehet a szövetségnek, majd júniusban végül kimondták: szabad az út a NATO-ba a svédek és a finnek előtt is.

A döntés véglegesítéséhez az összes tagország parlamentjének jóváhagyására szükség van. 2022 nyarán a ratifikálás az Egyesült Államoktól Szlovákiáig majdnem mindenhol megtörtént, 30 országból 28 rövid időn belül jóváhagyta a csatlakozási kérelmet. Ha ezen a többségen múlik, már szeptember végén teljes értékű taggá válhatott volna mindkét skandináv ország. De Magyarország és Törökország valamiért halogatja Svédország csatlakozását. Ebben a cikkben foglaltuk össze, hogy miért.

Törökország 2023. november végén jelezte, hogy néhány héten belül készen állhat Svédország NATO-tagságának jóváhagyására. Ezek alapján Magyarország támogatása is közel lehet.

Év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta,

a magyar parlamentnek nincs gusztusa a döntéshez.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!