Felmentik a harmadik országbeli sportolókat az új idegenrendészeti törvény alól

2024. január 13. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Megoldás átigazolásokra” címmel adott ki közleményt a Belügyminisztérium, aminek értelmében az újonnan bevezetett beutazási és tartózkodási kérelmek szabályozása alól felmentik a harmadik országbeli sportolókat.

A szabályok szerint ugyanis január 1. és február 29. között nem nyújtható be tartózkodási engedély iránti kérelem. A rendelkezés alól

nemzeti érdekből kivételt lehet tenni Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sport érdekeire figyelemmel.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a bevezetett tilalom a sportszektorban – különösen a látványcsapatsportoknál – jelentős hátrányt okozhat. Több sportágban ugyanis a nemzetközi sportszövetség által meghatározott, korlátozott ideig fennálló

téli átigazolási időszak egybeesik a tilalmi időszakkal, így a sportágak klubcsapatainak nem lenne lehetőségük harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező játékosokat igazolni.

Ugyanakkor több sportszervezet már megállapodott olyan játékossal, akinek az átigazolása meghiúsulhat a tartózkodási engedély benyújtásának jogszabályi tilalma miatt. Azaz úgy, hogy nem tudja időben megszerezni a tartózkodási engedélyt.

A kialakult helyzet megoldása érdekében dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és dr. Bolcsik Zoltán rendészetért felelős államtitkár pénteken személyesen találkozott a Belügyminisztériumban. Az államtitkárok abban állapodtak meg, hogy tekintetbe véve a felkészülések fontosságát, a 2024-es év sportvilágeseményeit és Magyarország sportérdekeit, az érintett sportolók kérelmezhetik a belügyminisztertől a tartózkodási engedély kiadását.

A parlament új idegrendészeti törvényéről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!