„Mindig rendőrnek öltözött az óvodai farsangokon” – megszólalt az egy éve meghalt újbudai rendőr családja

2024. január 12. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Pontosan egy éve vesztette életét Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy, mikor a budapesti Lecke utcában bevetés közben egy üldözéses téveszmékkel küzdő férfi késével szívtájékon szúrta, illetve két társát is súlyosan megsebesítette. Baumann Péter később a kórházban belehalt sérüléseibe. Halálának évfordulója alkalmából a Budapesti Rendőr-Főkapitányság Facebook-oldalán osztott meg egy videót, amiben az elhunyt rendőr családja, kollégái is barátai is megszólalnak.

Jáger István, a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság vezetője azt mondta, Péter mindig is víg kedélyű, kötelességtudó és fegyelmezett volt. „A mai napig felkapom a fejem, ha hallom valakinek a hangját a budai csatornánkon, ami hasonlít a Péteréhez” – tette hozzá Jáger István.

Péter anyja, Nemes Enikő Erzsébet szerint fia már gyerekként is tudta, hogy rendőr szeretne lenni.

„Mindig seriffnek vagy rendőrnek öltözött az óvodai farsangon”

– mesélte. Apja, Baumann János szerint sokszor tanultak együtt a fiával, aki sokat tanult és készült azért, hogy felvegyék a rendőrképzésre. Péter testvére, István szerint Péter nem csupán munkának fogta fel a rendőrséget, a hivatása volt. „Nagyon szeretett a kollégáival lenni, őket a második családjának tekintette” – mondta István, aki szerint ha testvére belépett egy szobába – akár ismerték, akár nem –, ott mindig mindenki boldogabb lett.

„2012-ben találkoztunk először a miskolci szakközépiskolában, és barátok lettünk. Majd mindketten a XI. kerületben lettünk rendőrök. Ő igazi rendőr volt, bármilyen feladat volt, minden alkalommal 110 százalékot nyújtott. És szerintem ezt is becsülte benne mindenki, azonfelül, hogy egy jó humorú, jókedvű srác volt” – mondta Vigmond Szabolcs, Péter barátja.

Az újbudai rendőrgyilkosság elkövetője, Sz. Szilárd a csütörtöki tárgyaláson azt mondta, nem ölte meg a rendőrt, csak védeni próbálta magát. Eleve nem is akart sérülést okozni a vele szemben intézkedő rendőröknek. „Nem megöltem, védtem magam. Nem én ütöttem bele a kést, belefordult a késbe, ezt vegyük figyelembe.” A tárgyalásról készült részletes riportunkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!