Rogánék előbb kifogásolták adatok kiadását, aztán letagadták létezésüket

2024. január 10. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Január 9-én a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletével zárult az a közérdekű adatper, amelyet a Direkt36 indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen” – írta Facebook-oldalán az oknyomozó lap. A portál azért fordult a bírósághoz, hogy megkapjon a tervezett kínai vegyianyag-elosztóval kapcsolatos bizonyos dokumentumokat.

Az újság a Telexen publikálta még júniusban azt a tényfeltáró cikkét, aminek alapállítása: Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. A tervre belső kormányzati anyagokból derült fény.

A Direkt36 úgy tudta, hogy Rogán Antal kabinetminiszter 2023. február 3-án elküldött egy a projektet támogató levelet a kínai partnereknek.

Ezért közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy adják ki mind a levelet, mind az arra érkezett válaszokat. A minisztérium olyan címszóval utasította el ezek kiadását, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó. Mivel a Kabinetiroda nem tagadta, hogy ezek az iratok léteznének, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a portál pert indított az adatok nyilvánosságáért.

„A bíróság végül nem adott helyt a kérésünknek, de egyúttal rámutatott az ítéletében arra, hogy a minisztérium saját magának ellentmondva, így lényegében valótlan tényállítással érvelt a per során. A bíróság arra is kötelezte a Rogán Antal által vezetett minisztériumot, hogy fizesse meg az elsőfokú perköltséget” – számolt be a Direkt36 a bírósági döntésről.

A Fővárosi Törvényszék egyébként 2023. augusztus végén tárgyalta volna az ügyet, ám a Kabinetiroda jogi képviselői először halasztást kértek, majd a 2023. szeptember elejére áttett tárgyaláson a közérdekű adatigénylés elutasítására már egy teljesen új érvet hoztak fel. Míg a Kabinetiroda eredetileg arra hivatkozva nem adta ki Rogán levelét, hogy az döntés-előkészítő anyag, a tárgyaláson a minisztérium jogi képviselői már azt állították, hogy ez a levél egyáltalán nem is létezik. Arra nem adtak magyarázatot, hogy korábban miért ismerték el a levél létezését, döntés-előkészítő adatnak minősítve.

A háttérben zajló titokzatos beruházásról ebben a cikkben is írtunk. A legfrissebb, decemberi hír pedig az, hogy ezen a területen nem lesz akkugyár, sem vegyi elosztó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!