Olyan kevés főállású tanár dolgozik Magyarországon, mint az utóbbi tíz évben soha

2024. január 6. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tíz évben soha nem dolgozott olyan kevés főállású tanár Magyarországon, mint a mostani, 2023/2024-es tanévben – írja a KSH statisztikájára hivatkozva a Népszava. A tanulók összlétszáma ezzel párhuzamosan összesen 26,7 ezer fővel 1,588 millióra nőtt.

A KSH előzetes adatai szerint idén 145 589 főállású pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben, ami 1610 fővel kevesebb, mint amennyien tavaly dolgoztak. Eddig a 2020/2021-es tanév volt a negatív rekord, akkor 146 730 főállású tanár volt állományban. A számuk egyébként kis hullámzásokkal folyamatosan csökken, a 2000-es évek elején még rendre 160 ezernél több főállású pedagógus dolgozott az országban.

Idén a legnagyobb visszaesés az általános iskolai tanárok számában volt, ők egy év alatt több mint ezerrel lettek kevesebben. A szakképző iskolákban dolgozó tanárok, óvodapedagógusok és gimnáziumi tanárok száma is csökkent, miközben a technikumokban és szakgimnáziumokban dolgozó pedagógusok száma minimálisan nőtt. Az egy pedagógusra jutó tanulók átlagos száma összességében a tavalyi 10,6 főről 10,9 főre nőtt.

Az egyetemi statisztikák ezzel párhuzamosan viszont javultak, 20 ezer fővel 310 ezerre nőtt az egyetemi hallgatók száma. A felsőoktatási dolgozók száma 26,4 ezerről 27 ezerre nőtt, és 1400-zal nőtt a külföldi hallgatók létszáma is. A hallgatók számának emelkedése összefüggésben lehet azzal, hogy a kormány eltörölte az egyetemi felvételi minimumponthatárát, azaz most már olyanok is bejárhatnak az egyetemre, akik a felvételinél 280 pontot sem tudtak elérni.

A köznevelésben oktató főállású tanárok számának csökkenése a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint összefüggésben lehet a státusztörvény bevezetésével, amely szerintük több pontos is hátrányosan érinti a tanárokat. A kormány egyébként idén januártól nagyon hosszú idő után először végre érdemben emelt a pedagógusok fizetésén, de a tanárok más diplomás szakmákkal összehasonlítva még mindig nagyon keveset keresnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!