Lázár János személyesen győzné meg az Alkotmánybíróságot a kastélytörvényről

2024. január 5. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha lehetőséget kapok rá, személyesen szeretném megvédeni a kastélytörvényt az Alkotmánybíróságon!” – írja Lázár János a Facebookon, és nemcsak ott, hanem egy levélben is, amit egyenesen az Alkotmánybíróságnak címzett. Mivel a jogszabály megalkotója nemcsak írásban, de személyesen is tájékoztathatja az Alkotmánybíróságot a saját álláspontjáról, Lázár pénteken hivatalosan is jelezte, hogy kezdeményezi a személyes meghallgatását.

A kastélyok örökbefogadását lehetővé tévő törvény „megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt, nem pedig elkótyavetyéli” – állítja Lázár.

De vajon miért nem írta alá Novák Katalin a törvényt? Lázár szerint két dolog merülhet fel:

  • Vagy azért, mert félreértette annak szövegét,
  • vagy azért, mert jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik a törvényt.

Novák Katalin köztársasági elnök tavaly decemberben vétójogával élve alkotmánybírósági normakontrollra küldte azt a törvényt, amely lehetővé tenné, hogy ingyenesen kerüljenek magánkézbe állami tulajdonú kastélyok. A Sándor-palota azt közölte, hogy a koncepció maga támogatható, „de a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna.”

Lázár ezután gyávaságot és régi kommunista reflexet emlegetett:

„Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!