500-600 ezer karácsonyfát gyűjtenek be Budapesten, távhő lesz belőlük

2024. január 4. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Közművek szervezetten gyűjti be és környezetbarát módon hasznosítja az ünnepek után feleslegessé vált sok százezer karácsonyfát – tájékoztatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divízió az MTI-t.

A feladat logisztikai szempontból is komoly kihívás, hiszen becslések szerint évente 500-600 ezer fenyő kerül ki a fővárosi utcákra – emelték ki a közleményben.

Jelezték: a lakosság a fákat elhelyezheti a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére, vagy lerakhatja a háztartási hulladékos kukák mellé jól látható helyre.

Az FKF arra kéri a budapestieket, hogy a fákat semmiképpen se dobják el a közterületeken úgy, hogy az veszélyezteti a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat, mások biztonságát, illetve a főváros tisztaságát.

A kijelölt gyűjtőpontokról vízkereszt után naponta átlagosan 12 „fenyőfajárat”, a lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgép szállítja el az összegyűlő karácsonyfákat. A lakóingatlanoktól a kukásautók gyűjtik össze a fákat, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek.

A karácsonyfák az aprítást követően, a kommunális hulladékkal történő összekeverésük után, ellenőrzött, ipari körülmények között alkalmasak a környezetkímélő módon történő termikus hasznosításra, így a nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak környezetbarát távhőt és villamos energiát, olvasható a közleményben.

Az ünnepek előtt ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy miért érdemes valódi, vágott fenyőt venni a műanyagból készült, tartósnak számító karácsonyfák helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!