Öt budapesti ellenzéki polgármester megtartja a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

2024. január 3. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Öt budapesti ellenzéki polgármester megtartja a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot, annak ellenére, hogy a kormány decemberben azt törvényben törölte el.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület polgármestere és Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere is aláírt egy közös nyilatkozatot erről. Ebben azt írták, a munkahelyi orvosi vizsgálat „akár életet is menthet”, hiszen ez sok dolgozónak az évi egyszeri lehetőség volt arra, hogy eljusson orvoshoz. Emellett szabadnapot adnak azoknak, akik szűrővizsgálatra mennek.

„Az egészségmegőrzés és a prevenció támogatásával hosszú távon mindenki jól jár, a munkavállaló és a munkaadó és az állam is. Éppen ezért nem visszanyesni kell ennek elemeit, hanem erősíteni és segíteni kell minden ezt segítő juttatást, szolgáltatást” – írták.

Az Országgyűlés által megszavazott törvény az orvosi vizsgálat eltörléséről általános, azonban nem minden munkakörre vonatkozik majd, mivel a kormány továbbra is meghatározhat majd foglalkozásokat és munkaköröket, ahol előírás lesz a kötelező vizsgálat. A törvény emellett meghagyja azt a lehetőséget is, hogy a munkáltató saját döntésével kötelezővé tegye a vizsgálatot. A közalkalmazottaknál az adott ágazatért felelős miniszter dönti majd el, hogy milyen munkakörnél kell a vizsgálat.

Azt, hogy az eltörlés egyébként miért lehet veszélyes, és miért aggódik miatta a kamara, ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!