Akár Pécsről és Szombathelyről is Budapestre vezényelhetik a mentőket

2024. január 2. – 20:53

Másolás

Vágólapra másolva

Naponta akár 20 mentőautót is Budapestre vezényelhetnek a vidéki állomásokról, hogy ezzel biztosítsák a megfelelő ellátást a fővárosban, de az RTL Híradónak nyilatkozó mentősök szerint mindez nem is deríthető ki könnyen a statisztikákból.

Egy neve elhallgatását kérő vidéki mentőtiszt szerint általában a megyehatárra érve kérik a központból, hogy a mentőegységek a náluk lévő tablet segítségével jelentsék át az autót a budapesti állományba. Emiatt úgy tűnhet, hogy van elég egység a fővárosban. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke, Lengyel Tibor szerint ez a statisztikák kozmetikázását is bizonyítja, hiszen az autókat a szolgálat kezdetén az eredeti állomásukon is le kell jelenteni, amikor viszont végül mégis Budapesten kötnek ki, aznap egyszerre két helyen szerepelnek a nyilvántartásban.

Nemcsak Érdről és Budaörsről, de olykor akár Pécsről vagy Szombathelyről is kénytelenek Budapestre jönni a mentők. Lengyel szerint a vidéki egységek a fővárosban általában túlóráznak, esetleg a budapesti szolgálat után csak túlórázva tudják csak megoldani a hazautazást.

Az RTL megkereste az Országos Mentőszolgálatot, de a szervezet nem adott választ a kérdésre, hogy hány mentőautót szoktak Budapestre vezényelni, ahogy arra sem, hogy miért tartják nyilván fővárosi egységként a vidéki mentőautókat. Győrfi Pál szóvivő válasza szerint minden lehetőséget kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására, de folyamatosan dolgoznak a mentősök munkakörülményeinek javításán is. A válasz legérdekesebb része mégsem ez volt, hanem hogy Győrfi szerint a fővárosi szolgálat lehetőséget ad a rutinszerzésre és a szakmai tapasztalatcserére, amivel a legtöbben önként és szívesen élnek.

A magyarországi mentőhiányról és a hívásirányítás működéséről korábban részletesen olvashattak a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!