Szilveszterkor búcsúzik a dunai árhullám

2023. december 31. – 12:17

Szilveszterkor búcsúzik a dunai árhullám
Az áradó Duna Nagymaroson – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan búcsút mond vasárnap az árhullám tetőzése az országnak, írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye.

A karácsonyi dunai árhullám vasárnap reggel Mohácsnál 808 cm-es vízállásnál tetőzött. A Duna hazai szakaszán a következő napokban jellemzően további apadás várható: vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől lehet számítani újra. Így a Duna szakaszain mindenhol vissza lehet vonni a készültségeket.

A Tiszára a hét közepén érkezett árhullám, most Tiszafürednél tetőzik. A Tisza Szegednél hétfőre megközelítheti vagy elérheti az alsó rakpart szintjét is, 560 centimétert. Tetőzés várható a következő napokban a Kisköre-Szolnok szakaszon is.

Jövő szombatig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 mm) a Felső-Duna, a Dráva, a Felső-Tisza és a Bodrog egyes vízgyűjtőin lehet, máshol általában 10-30 mm összcsapadék eshet. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn 0 fok körül alakul.

Mint a közlemény írja, az árhullám megmutatta, hogy a korábbi fejlesztések, képzések mind hatásosnak bizonyultak, jól vették az akadályokat a dunai védvonalfejlesztések. Az árhullám elvonulásával a budapesti rakpartok megtisztítását is elkezdték, írta Karácsony Gergely Facebook-oldalán. Több mint 40 kézi takarító és több mint 30 gép dolgozik jelenleg a rakparton.

Budapesten pár napja másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, Győrben a megemelkedett vízszint miatt pár autót is túszul ejtett a víz. A másodfokú készültség után a Duna egészen a rakpartig feljött, 693 centin tetőzött a Duna a fővárosban három napja. Szombatra már levonult a víz a rakpartról.

Bár a 2013-as vízállástól közel 2 méterrel elmaradt, így is elég magasra emelkedett a Duna vízszintje az ország északi felében, a fővárosban és környékén: a Duna tetőzését képekben itt mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!