Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapesten, autókat ejtett foglyul a Rába Győrnél

2023. december 26. – 16:35

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapesten, autókat ejtett foglyul a Rába Győrnél
Autó a megáradt Rábában Győr belvárosában december 25-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna budapesti szakaszán – a főpolgármester döntése értelmében – másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. „Az elrendelt II. fokozatú árvízvédekezési készültség addig áll fenn, amíg a főpolgármester annak módosításáról vagy megszüntetéséről nem rendelkezik” – írta Karácsony Gergely döntéséről a közlemény. A fővárosban várhatóan csütörtökön tetőzik majd az árhullám – írta az MTI az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) nyomán.

A Duna mellett több más folyón is árhullám vonul le:

  • A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár.
  • A Vág folyó, Komáromnál a vártnál több vizet hoz a Dunába, amelynek alsóbb szakaszain így magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.
  • Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten.
  • Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök reggelig.
  • A rakpart 645 centiméteres magasságát kedden napközben, délután éri el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá pénteken kerülhet a vízállás.
  • Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken-szombaton.

A Duna Neszmélynél december 26-án – Fotó: Bodnár Boglárka / MTVA
A Duna Neszmélynél december 26-án – Fotó: Bodnár Boglárka / MTVA

Nem csak a Dunán folyik le sok víz, a Tisza már apad

Szintén árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdai, a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel – jelezte az OVF.

A Rába Körmendnél vasárnap, december 24-én este tetőzött 365 centiméterrel, Sárváron előreláthatólag kedden napközben tetőzik a folyó, készültségi fokozat alatti szinten. Győrnél jelenleg első fok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű.

A Duna a Sztehlo Gábor rakpart felől december 25-én – Fotó: Illyés Tibor / MTVA
A Duna a Sztehlo Gábor rakpart felől december 25-én – Fotó: Illyés Tibor / MTVA

Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, amely jelenleg Nógrádszakálnál tetőzik 279 centiméteres vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél előreláthatólag szerdán, kevéssel a másodfok felett tetőzik.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra első fok fölötti vízállások várhatóak. A Tisza több mellékfolyóján is vízszintemelkedések indultak meg a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – közölte az OVF.

Ingyen szállították el az autókat a rakpartról

A budai és a pesti alsó rakpartokat már hétfőn lezárták a gépjárműforgalom elől. Az ott lévő autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) biztonságos helyre szállította, amennyiben nem sikerült elérni a járművek üzembentartóit. Az autók elszállításáért a tulajdonosoknak nem kell fizetniük.

„Az áthelyezett gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük pontos elhelyezéséről” – áll a főváros közleményében.

A rakpartot várhatóan legkorábban december 30-án reggel nyithatják meg az autósok előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!