Petárdával szétrobbantott kezek, alkoholtól kihűlő szervezet: a mentősök is készülnek a szilveszterre

2023. december 29. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

A petárdázás és a hideg időben történő alkoholfogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat a Facebookon. A mentősök két posztjának egyikében, az előző évhez hasonlóan, ezúttal is szétroncsolt kézfejekről készült röntgenfelvételek képei láthatók.

A szervezet szerint különösen a házilag barkácsolt, illetve a nagy hatóerejű, illegális pirotechnikai eszközök jelentenek veszélyt, mivel korai robbanásukkal akár teljesen szétroncsolhatják használójuk kezét. Az OMSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy az időjárási előrejelzések szerint szilveszter éjszakáján sok helyen hideg lesz Magyarországon, és egy utcán fekvő ember akár 10-20 perc alatt is veszélyesen kihűlhet. Mint írják, a közhiedelemmel ellentétben az alkohol nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, akár meg is béníthatja a szervezett hőszabályozó képességét.

A mentősök ezúttal is megerősített szolgálatra készülnek december 31-én, mert tapasztalataik szerint ilyenkor különösen Budapesten és a nagyobb magyar városokban megnő a segélyhívások és mentési feladatok száma.

A rendőrség az idei év elején közzétett információi szerint, 2022 szilveszterén 18 esetben 17 emberrel szemben indítottak eljárást tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt, illetve 6 könnyű és 4 súlyos sérülés szereztek tudomást. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében részletesen írnak arról, hogy míg az 1-es és 2-es osztályba sorolt pirotechnikai eszközökhöz egész évben szabadon hozzá lehet jutni, addig a 3-as kategóriába tartozó tűzijátékokat csak december 28. és 31. közt lehet forgalomba hozni, és ezeket csak engedéllyel rendelkező árustól szabad megvásárolni, továbbá mellékelni kell hozzájuk a magyar nyelvű használati útmutatót.

A hármas csoportba tartozó tűzijátékok felhasználása 31-én 18 órától január 1-én, reggel 6 óráig megengedett, ha pedig megmaradnak, esetleg lejár a szavatossági idejük, vissza lehet őket vinni a kereskedőnek, aki köteles térítésmentesen visszavenni őket. A negyedik kategóriába sorolt termékeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában. Magyarországon továbbra is tilos a petárdázás, sőt, az ilyen eszközök birtoklása is, aki pedig mégis használja őket, akár 200 ezer forint szabálysértési bírságra számíthat a rendőrség közleménye szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!