Több mint 800 sorompót törtek le idén a vasúti átjárókban

2023. december 28. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Idén a tavalyihoz képest jóval kevesebb baleset történt a vasúti átjárókban a MÁV hálózatán. 2023-ban eddig 61 balesetet regisztráltak a vasúti átjárókban, amely a tavalyi év azonos időszakának adataival összehasonlítva egyharmadával kevesebb. A közlekedők viszont idén 800-nál is több sorompót letörtek.

Idén eddig 61 baleset történt vasúti átjáróban; kilencen meghaltak, heten súlyos, tizenketten könnyű sérüléseket szenvedtek, 35 esetben pedig anyagi kár keletkezett – írja a MÁV év végi közleményében. Az esetek és a balesetek során elhunytak száma is jelentősen csökkent idén. 2022 azonos időszakában összesen 90 baleset történt vasúti átjáróban, amelyekben közel négyszer annyian vesztették életüket, mint idén. Tavaly a 34 áldozat közül 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezetők figyelmetlenségének, a KRESZ szabályok be nem tartásának.

Továbbra sem csökken azonban a vasúti átjárók biztosítását szolgáló sorompókarok letörésének száma: évente átlagosan 800 esetben törik le a közlekedők a „sorompó csapórúdját”, ezt a számot idén november végére érte el a statisztika – írja a MÁV.

A legjellemzőbb ok, hogy a járművezetők a „még átérek” gondolattal a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtanak a vasúti átjáróba, elsodorva a csukódó sorompót. A feltorlódott sorban a tilosra váltó jelzés közben ragadnak be az autók a lecsukódó sorompók között a vasúti átjáróba, és, hogy elkerüljék a balesetet, gázt adva törik le őket.

Olyan esetet is említ a MÁV, amikor az autós az előjelző táblák ellenére egyszerűen nem vette észre a vasúti átjárót és a csukott sorompót. A vasúttársaság minden esetben rendőrségi feljelentést tesz.

Mint írják, az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat minden esetben a közúton közlekedők figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

Az alábbi szemléletes videóban a vasúti átjárót biztosító, letört sorompókar helyreállítását végzik éppen, miközben a másik irányból érkező kamion letöri a szemközti, még ép csapórudat és megállás nélkül tovább hajt:

Ahogy mi is írtunk róla, a MÁV 2022 áprilisában Érj haza biztonságban! címmel indította el országos balesetmegelőző kampányát, amely a lakosság általános oktatását, a problémára való rávilágítást tűzte ki célul, elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében. Tavaly karácsony előtt mellbevágó, szívszorító videóval zárták a kampányukat.

A MÁV idén is arra kéri a közlekedőket, hogy a szilveszter környékén még fokozottabban figyeljenek az alkohol veszélyeire, és aki alkoholt fogyasztott, az csak utasként üljön gépjárműbe, kerékpárra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!