Balog: Az első karácsony óta Istent Jézus nélkül csak félreérteni lehet

2023. december 25. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás és Balog Zoltán református püspök is megszólalt a karácsonyi ünnepi istentiszteleteken, írja az MTI.

Balog Zoltán arról beszélt, hogy karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk, és ehhez nem kell mást tenni, mint viszonozni az ősbizalmat, amivel Isten megajándékoz bennünket.

Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap



A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Szilágyi Dezső téri református templomban tartott istentiszteleten arról beszélt, hogy valójában az első karácsony óta Istent Jézus nélkül csak félreérteni lehet. A világosság nélkül, amit Jézus születése, élete, halála és feltámadása teremtett a világban, Isten legfeljebb egy „lassan belefáradó világrendőr”, aki próbál ugyan, de egyre nehezebben tud rendet tartani a világban, vagy egy jóságos öregúr, egy nagypapa, akit néha meglátogatnak az unokák, de egyébként nélküle élik mozgalmas életüket.

Az istentisztelet, amelyen jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is, úrvacsoraosztással zárult.

Felhőkarcolók helyett kunyhó

Fabiny Tamás szerint az angyalok nem a császárkori Rómába, de még csak nem is Jeruzsálembe mentek, énekük a betlehemi mezőn harsant fel. Isten szinte észrevétlenül érkezett a világba, bár

a világban felhőkarcolók, monstrumok és paloták épülnek, de Isten a kunyhót választja.

Jézus pedig nem a hatalmasságok útját járta, mivel nem a magasságot, hanem a mélységet kereste.

Az elnök-püspök szerint 2023 karácsonyán észre kell vennünk azt a sok-sok embert, aki a mélységben kiált, vagy aki úgy érzi, hogy az Isten háta mögött él. Kányádi Sándor erdélyi költőnek még a Ceausescu-rendszer idején írt, az Isten háta mögött című versének imádságát akkor joggal lehetett az erdélyi magyarokra vonatkoztatni, de a vers azóta is aktuális, és „sok nehéz sorsú embertársunkra gondolhatunk ebben a szellemben” – fűzte hozzá.

Beszédében megemlékezett a Székelyudvarhelyen történt baleset áldozataira is, akik az összeomlott kollégiumépület alatt lelték halálukat, és a prágai lövöldözés áldozatairól is szólt.

Az istentisztelet során Fabiny Tamás ismertette, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház karácsonyi adománygyűjtésével a Családok átmeneti otthonában élőket támogatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!