Nem tudtam, hogy gyerekek vannak bent – mondta a cégvezető, aki a székelyudvarhelyi leomlott kollégium körül végezte a felújítást

2023. december 19. – 13:46

Nem tudtam, hogy gyerekek vannak bent – mondta a cégvezető, aki a székelyudvarhelyi leomlott kollégium körül végezte a felújítást
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 17 éves diák meghalt, egy másik gyerek gerinctörést szenvedett és kritikus állapotban van, egy harmadiknak pedig súlyos sérülései vannak, miután hétfő délután beomlott a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egy része, és a romok alól kellett kimenteni négy diákot. A romok alá szorult negyedik lány karcolásokkal megúszta a balesetet.

Testvérlapunk, a Transtelex azt írja, hogy az ügyben eredetileg a székelyudvarhelyi ügyészség indított eljárást, de a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság ügyészsége most átvette a falomlás ügyének kivizsgálását. Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt nyomoznak.

Ligia Deca tanügyminiszter kedd délelőtt zárt ajtók mögött tanácskozott az iskola vezetőségével, a Hargita megyei tanfelügyelőség képviselőivel és a városi, illetve megyei önkormányzat vezetőivel. A tárcavezető közölte, hogy az ügyészségen kívül a tragédia körülményeit vizsgálja a rendőrség, és az oktatási miniszter ellenőrző testülete is eljárást indít.

Mint Deca elmondta, a székelyudvarhelyi Tamasi Áron Gimnázium épületei, egytől egyig a római katolikus érsekség tulajdonában vannak, oktatási tevékenységre és bentlakás céljára bérli őket a város, akárcsak az összedőlt épületet, ami azt jelenti, hogy a biztonságossá tétel felelőssége megoszlik a tulajdonos és az azt kezelők között. Tudomása szerint az épület szakvéleményezése nem történt meg. „Ez is megosztott felelősség volt, és egyformán terheli azokat, akiknek a tulajdonában, illetve kezelésében van.”

A házomlás előtt a bentlakásos kollégium udvarán halaszthatatlannak minősített munkálatok zajlottak, a talajvíz terepszint alatti szabályozása. A Hargita Népének az egyik bentlakó diák a baleset után azt nyilatkozta, „amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.”

Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal helyszínen tartózkodó szóvivője hétfőn azt mondta, a kollégium városi szennyvízhálózathoz való csatlakoztatásán dolgoztak. A szóvivő szerint ezek a munkálatok valószínűleg kapcsolatban állnak a falomlással, ugyanis a bentlakás udvarán is ástak, közvetlenül a fal mellett, de az épület alatt is.

A megkezdett munkálatok kivitelezője a Lareno-Fa Kft. volt, a cég tulajdonosa László Szilveszter Sándor kedden a sajtónak azt mondta, az épület elé figyelmeztető felhívást tettek ki, hogy senki ne menjen be.

„Nem tudtam, hogy gyerekek vannak bent. Azért tettük ki, hogy senki ne tudjon bemenni. Nagyon sajnálom. Ez egy nagyon nagy probléma. Egy fiú meghalt”.

A Transtelex tudósítása szerint reggel óta hullámzik a néma és gyászoló tömeg a Tamási Áron Gimnázium előtt: egész osztályok jönnek, hogy virággal és gyertyákkal búcsút vegyenek elhunyt 17 éves diáktársuktól. Az iskolában a tanítást felfüggesztették, ennek ellenére a diákok, tanárok az épületben vannak, mindenki feketében van. A város iskolapszichológusai is a tanintézményben vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!