Juhász Péter: A polgármesteri szint a legmagasabb közjogi pozíció, ami ma ellenzéki oldalról elhozható

2023. december 21. – 07:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Elégedetlen vagyok az ellenzéki munkával. Nekem egészen más az elképzelésem arról, hogy egy polgármesternek hogyan kellene politizálnia” – mondta a 444-nek adott interjúban Juhász Péter, az Együtt párt volt elnöke, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt színeiben indul polgármesterjelöltként az V. kerületben a jövő júniusi önkormányzati választáson.

Juhász azt érezte nyáron, hogy a két belvárosi ellenzéki polgármesterjelölt, Kovács Alex Gábor és Kerpel-Fronius Gábor igazából nem akarják megnyerni a választást, nyerhetetlennek tartják a jelenleg fideszes vezetésű kerületet. Végiglátogatta az ellenzéki pártvezetőket, és állítása szerinte többen is azt kérték, hogy legyen az ő pártjuk jelöltje. Ő nemet mondott, mert összellenzéki jelölt szeretett volna lenni.

„Ez a demokráciának nevezett monolit kormányostul, ellenzékestül jön nekem eggyel. Jönnek nekem, mert mi az Együtt-tel mindent a közösség érdekében áldoztunk fel. Ma itt nekik kell visszavonulót fújni. Van, aminek felül kell írnia a pártlogikát, a személyem ilyen.”

Miután azonban nem sikerült megegyeznie minden párttal, az MKKP jelöltjeként vág neki a kampánynak. Ez Juhász szerint üzenet az ellenzéki pártoknak is: „akik nem szeretnének a pártmutyizásban, a bindzsizésben részt venni, hanem egy ügyért küzdenek, azok ezt a Kutyapárt jelöltjeként vagy támogatásával tudják megtenni”.

Az ellenzéki polgármesterek közül Baranyi Krisztina munkáját tekinti mintának, a ferencvárosi kerületvezető „hajlamos beleszólni a gondnoki és házmesteri teendőkön túl a politikába is”. Az V. kerület is rendkívül alkalmas erre Juhász szerint, hiszen ott van az Országház és több fontos kormányzati intézmény épülete. „Szerintem itt lehet a politikát befolyásolni. A polgármesteri szint a legmagasabb közjogi pozíció, ami ma ellenzéki oldalról szerintem elhozható. Onnan kell politikát csinálni. Onnan viszont kell is, nem csak házmesternek lenni.”

Juhász arról is beszélt az interjúban, hogy a választási kampányt közösségi támogatásból tervezi finanszírozni, de egyelőre a saját pénzét rakja bele. Nyitott az előválasztásra is, és a célja az, hogy újra lakható legyen a Belváros. Úgy látja, a részeg turisták, a folyamatos lezárások miatt most nem jó az V. kerületben élni, ezért is költöztek el olyan sokan az elmúlt években. Polgármesterként elgondolkodna azon, hogy a kerületben lakókon kívül senki más ne mehessen be autóval a Belvárosba.

Az V. kerület jelenlegi fideszes polgármesterét, Szentgyörgyvölgyi Pétert csak személyzetnek tartja, nem egy önálló entitás. „A kérdés az, hogy bárki, aki itt elindul, képes-e állni a sarat Rogánnal szemben. Én magamról azt látom bizonyítva, hogy képes vagyok, hiszen itt vagyok, végignyomtam az összes lejárató kampányt, minden pert megnyertem, állom a sarat, ez az, amit másból nem nézek ki.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!