Harminckilenc híd és négy völgyhíd is épül majd a 400 milliárdba kerülő M76-os autópályán

2023. december 19. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

Harminckilenc híd és négy völgyhíd épül majd az új M76-os gyorsforgalmi úton, ami Zalaegerszeget fogja bekapcsolni a magyar autópálya-hálózatba – írta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) keddi közleménye.

Az M76-os költségét korábban 170 milliárd forintra becsülték, de Lázár János építési és közlekedési miniszter nemrég már 400 milliárd forintos összegről beszélt. Ha valóban 400 milliárd forintból valósul meg a beruházás, akkor kilométerenkénti árral számolva ez lesz Magyarország messze legdrágább autópálya-építése.

A minisztérium mostani közleménye viszont kiemeli, hogy az M76-os „nem a legdrágább autópálya lesz Magyarországon, hanem az eddigi legnehezebb domborzati viszonyok között megépülő, legkorszerűbb hazai gyorsforgalmi útszakasz”.

A 31 kilométeres gyorsforgalmi úton harminckilenc híd és négy völgyhíd épül majd.

A beruházásban Keszthely négysávos kapcsolata mellett a sármelléki repülőtér bekötése, Fenékpuszta és Sármellék között pedig a 76-os főút fejlesztése is megvalósul, továbbá Nemesrádó területén egy üzemmérnökségi telepet is építenek, ami az út üzemeltetési feladatait fogja ellátni.

Az ÉKM szerint az M76-os nemcsak egy Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő szakasz lesz, hanem egy úgynevezett „okos út” is. Beépítenek egy mozgatható terelőfal rendszert, a Rolling Barrier „görgős korlát” védelmi rendszert, a Blue System „drótkötél korlát” rendszert, egy motoros alácsúszásgátló rendszert, a szemből történő útra hajtásra figyelmeztető rendszert, valamint okos világítást, napelemeket, valós idejű szenzorokat és automatikus jégmentesítést is.

A beruházás keretében épül még egy közel 11 kilométer hosszú, autópálya keresztmetszetű tesztszakasz a ZalaZone Járműipari tesztpályánál, ami alkalmas lesz nagysebességű járműtesztelésre. A minisztérium közleménye ellenére még nem született kormánydöntés a beruházásról, így egyelőre azt sem tudni, hogy mikor kezdődhet el az építkezés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!