Orbán Erdoğanról: Ez a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködés

2023. december 18. – 16:34

Orbán Erdoğanról: Ez a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködés
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Amikor a szakma elején voltam, azt gondoltam, ez csak játék a szavakkal. De aztán megtanultam, hogy ezeknek a szavaknak jelentősége van, mert ezek a kapcsolatok különböző minőségét írják le. Ma pedig egy kiemelt stratégiai együttműködést hoztunk létre. Nem tudom, van-e még följebb. Diplomáciai szinten ez a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki” – mondta Orbán Viktor a török elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfő délután.

A miniszterelnök szerint az előző századot a magyarok elveszítették, és most már az a magyarok terve, hogy a 21. századot megnyerjék. Ehhez keresik a szövetségeseket. „A nagy terv az, hogy a törökök és magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században”- mondta.

Orbán felidézte, hogy ez hivatalosan a huszonegyedik találkozója Erdoğannal, és menetközben vasútfejlesztési és hadiipari fejlesztést is aláírtak. Törökország nélkül szerinte a migrációt sem tudják megfékezni, „Törökország nélkül Magyarország biztonságát szinte lehetetlen” garantálni Orbán szerint.

Most pedig abban is megállapodtak, hogy a kereskedelmi forgalom a két ország között idén meg fogja haladni a 4 milliárd dollárt: 6 milliárdos célt tűztek ki maguk elé. A miniszterelnök szerint ők „segíteni is akarnak Törökországnak”, például fejlesztik a két ország egyetemei közötti együttműködést: 200 magyar állami ösztöndíjat adnak török diákoknak. A következő évet a kulturális évadnak szentelik, a 2025-ös évet pedig a török-magyar tudományos és innovációs együttműködés évének nyilvánítják, jelentette be Orbán.

Recep Tayyip Erdoğan arról beszélt, hétfőn ünneplik a török-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját. Szerinte a két ország között baráti kapcsolatok vannak. A török elnök ezután Orbánt az ő „drága barátjának” nevezte, és megerősítette, amit a miniszterelnök mondott, hogy ez most már egy kiemelt stratégiai partnerség a két ország között.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Erdoğan bíztatni kezdte a magyar befektetőket, hogy fektessenek be náluk, majd ő is beszélt a kulturális évadról, ami szerinte azt fogja jelenteni, hogy egy éven át különböző kulturális rendezvények lesznek, hogy a török és magyar nép még közelebb kerülhessen egymáshoz.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfő délelőtt érkezett Budapestre, előbb Orbán Viktor furikázta őt, majd egy lovat is kapott a magyar miniszterelnöktől ajándékba.

A török elnök a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülése miatt jött Budapestre, és a tervek szerint este már el is hagyja a várost.

Az már Szijjártó Péter külügyminisztertől kiderült, hogy minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd Magyarország és Törökország, és jövőre már török földgázt is vásárolhat Magyarország.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!