Be akart szólni az I. kerületi polgármesternek a fideszes képviselő, de elég rosszul jött ki belőle

2023. december 17. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

A budai vár karácsonyi díszkivilágításáról osztott meg egy szelfit V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester szombat este Facebookon. A kommentelők között vasárnap reggel megjelent Harrach Tamás, XIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, a KDNP-s Harrach Péter fia. A Fidesz korábbi vesztes angyalföldi országgyűlési képviselőjelöltje oda akart szúrni a párbeszédes polgármesternek, de nem igazán jött ez össze neki.

„Vittem volna a családnak az isteni Ruszwurm bejgliből. Csak hát valaki bezáratta a cukrászdát, valami elmaradt védelmi pénzek miatt, polgármester asszony!” – írta Harrach. Nem sokat kellett várnia a polgármester válaszára.

„Ha Ön valóban vinni akart volna bejglit a Ruszwurmból, simán megtehette volna, mivel nyitva van”

reagált kommentben V. Naszályi.

A cukrászda valóban nyitva van, telefonon erről mi is megbizonyosodtunk. Sőt, azt is megtudtuk, hogy lehet rendelni vagy venni bejglit. Ez Harrach Tamásnak is sikerülhetett volna, ha elmegy a cukrászdába.

De miről is szól valójában a kommentje? Szamos Miklós, az I. kerületben található Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa október elején azzal a történettel állt elő, hogy V. Naszályi Márta a 2019-es önkormányzati választás előtt gyakorlatilag védelmi pénzt kért tőle. Szamos szerint az ellenzéki polgármesterjelölt anyagi támogatásért cserébe olyan szerződést ajánlott, hogy „még bűncselekménnyel se lehessen kitúrni” a cukrászdáit a kerületből.

Az I. kerületi polgármester rágalmazás miatt feljelentette a cégtulajdonost. Lapunknak azt mondta, a Ruszwurm 2016 óta nem fizet bérleti díjat a kerületnek. A 2019-ben leváltott fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás még 2015-ben mondta fel mind a cukrászda bérleti szerződését, aztán 2019-ben szintén a volt polgármester vitte bíróság elé az ügyet, mert a tulajdonos egyik helyiséget se ürítette ki.

V. Naszályi arról beszélt, már megválasztása után felfüggesztették az elődje által indított pert. Állítása szerint 2020-ban az üzemeltető Ruszwurm Kft. kezdeményezte, hogy peren kívül egyezzenek meg. Miután ez nem sikerült, folytatódott az eljárás. Végül mind a három helyiség (két cukrászda és az egyikhez tartozó pincehelyiség) ügyében indított pert megnyerte az önkormányzat.

„A jogerős bírósági ítéletek szerint a Ruszwurm Kft.-nek ki kell fizetnie a több mint 300 milliós tartozást, és kiürítve vissza kell adnia az önkormányzatnak az üzlethelyiségeket”

– fogalmazott V. Naszályi. Szamos szerint a jogerős bírósági ítélet mögött egy „korrupt bíró” áll, akit ő már fel is jelentett.

Mivel a helyiségeket a cég nem adta vissza, a képviselő-testület egyhangúlag, a kormánypárti képviselők támogatásával döntött úgy, hogy az önkormányzat indítsa el a végrehajtást. A két cukrászra december 4-ére tervezett kiürítése azonban elmaradt, miután a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar áthelyezte az ügyet egy másik végrehajtónak. A cukrászda tehát továbbra is nyitva van.

A helyi Fidesz természetesen ráugrott a témára. A „Ruszwurm-ügy” miatt vizsgálóbizottságot állítottak fel a kerületben, és fegyelmi eljárásban elmarasztalták a polgármestert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!