Dúró Dóra szerint Orbán kapitulált Brüsszelben, amikor nem vétózta meg az ukrán csatlakozási tárgyalásokat

2023. december 14. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

Most teszik tönkre az Európai Unió tagállamait – ezzel reagált arra Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az X-en (korábbi Twitter), hogy az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Toroczkai szerint az, hogy Orbán Viktor végül nem vétózta meg a döntést, azt bizonyítja, hogy „Orbán Viktornak és a Fidesznek nem elveik, hanem üzleti érdekeik vannak.”

A Mi Hazánk elnöke arra is utalt, hogy a miniszterelnök azért nem blokkolta a döntést, mert Magyarország megkapja a visszatartott uniós források egy részét. „Most teszik tönkre az EU tagállamait, mert senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az európai, közöttük a magyar adófizetők fogják fizetni azt a rengeteg pénzt, amit Ukrajna fog felemészteni.”

Toroczkai László párttársa, Dúró Dóra Facebook-oldalán azzal kommentálta az EU-csúcs fejleményeit, hogy Orbán kapitulált Brüsszelben. „A Mi Hazánk maradt az egyetlen párt, amelyik ellenzi Ukrajna EU-tagságát.”

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője röviden így foglalta össze, mi történt a csütörtöki csúcstalálkozón: történelmi, hogy Ukrajna és Moldova megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat; szánalmas, hogy az Európai Bizottság bedőlt egy piszkos zsarolásnak; siralmas, hogy Orbán „kiment” a teremből.

Ungár Péter, az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője szerint Orbán engedett az EU-nak, amikor nem vétózta meg az ukrán csatlakozási tárgyalásokat. „Pont az történik, ami mindannyiunknak elsőre az eszébe jut: zsaroltunk, megkaptuk a pénzt, engedtünk.” Facebook-bejegyzésében azt üzente az ellenzéki, illetve a fideszes szavazóknak, hogy az EU nem menti meg Magyarországot a Fidesztől, Orbán Viktor pedig nem fogja megújítani az uniót. „És ha végre átlátunk ezen a színjáték, akkor sokkal inkább számon tudjuk majd kérni a saját politikusainkat, mert tudni fogjuk például, hogy a kormány részéről színházi teljesítmény itt jelentős volt ugyan, de az érdekérvényesítés inkább sikertelen” – írta.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője az uniós csúcson született döntésre utalva azt írta, hogy Orbán „totál hülyét csinált” a fideszes képviselőkből azzal, hogy végül nem vétózott. Arra utalt, hogy a kormány külön határozatban mondatná ki az Országgyűléssel, hogy Ukrajna nem áll készen az uniós csatlakozásra. Szerdán erről vitáztak a parlamentben, a kormánypárti képviselők értelemszerűen Orbánék álláspontja mellett érveltek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!