A Fidesz a parlamenttel mondatná ki, hogy Ukrajna nem áll készen az EU-s csatlakozásra

2023. december 6. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu azt írja, Fidesz–KDNP azt szeretné, ha a kormánypárti többségű Országgyűlés külön is megállapítaná azt, amire korábban Orbán Viktor már utalt, vagyis hogy Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás feltételeit, az EU bővítéspolitikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, és stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről. Ezzel kapcsolatban éjszaka nyújtott be határozati javaslatot a két párt frakcióvezetője.

Kocsis Máté és Simicskó István előterjesztése szerint a stratégiai vita előtt az Európai Bizottság javaslata Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről előkészítetlen, és nincs tekintettel a magyar érdekekre.

A kormánypártok szerint az Országgyűlésnek el kell ítélnie minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami szerintük Magyarországot szuverén álláspontja megváltoztatására kényszerítené.

A 444 emlékeztet arra, hogy miközben a magyar kormány célja most az, hogy megakadályozza a csatlakozási tárgyalások megkezdését, Orbán Viktor nem egészen másfél éve még azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy „mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt”, és „Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!