A mobiltelefon-használatról és a kirúgott tanárokról is kérdezi a Belügyminisztérium a pedagógusokat

2023. december 13. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyetért azzal, hogy a jogtalan munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják?” – ez a kérdés is szerepel abban a kérdőívben, amit a Belügyminisztérium küldött ki pedagógusoknak, iskolaigazgatóknak, írja a Népszava. A lap birtokába jutott online kérdőíveket 2024. január 15-éig tölthetik ki a pedagógusok, igazgatók.

A felmérésben az igazgatók megoszthatják véleményüket olyan kérdésekről is, mint a pedagógusok munkájának értékelése, az intézményi tanfelügyelet, a 2024 nyarától induló új tanári teljesítményértékelő rendszer. A tanárokat kérdezik az iskolaőrök szükségességéről, az iskolájukban jelen lévő drogfogyasztásról, a bérek határidőben történő kifizetéséről, valamint arról is, főállásuk mellett folytatnak-e más keresetkiegészítő tevékenységet. Illetve van kérdés a tanulók és a pedagógusok iskolai mobiltelefon-használatáról is. A tanulók esetében három opció közül lehet választani.

  • Sem a tanórán, sem az óraközi szünetekben nem lehet engedélyezni a készülékek használatát;
  • Óraközi szünetekben igen, tanórán pedig csak oktatási célokra, a tanár kérésére;
  • Ha senkit nem zavar, ne legyen korlátozva a készülékek használata.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint a kérdőívben tipikus „alákérdezős” kérdések vannak, a nemzeti konzultációs kérdőívekre hasonlítanak, vagyis teljesen fals eredményekre és kormányzati döntésekre adhatnak lehetőséget. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében több bírósági eljárás van folyamatban, és amíg a bíróság nem mondja ki, hogy az akciók jogellenesek voltak, addig ezt a Belügyminisztérium sem állíthatja.

Tanárok jelentkezését várjuk a Telex Akadémia ingyenes médiaműveltségi képzésre

Újabb tanárok jelentkezését várjuk a médiaműveltségi programunkra, amelynek keretében az Idea Alapítvány Szűrj okosan! InfoGrund a digitális világban elnevezésű akkreditált tanárképzését tartjuk. Az ingyenes, akkreditált képzés a tudatos információfogyasztás kialakításához, az információ megfelelő szűréséhez szükséges ismereteket és oktatásmódszertani alapokat kínál 9–12. évfolyamon tanító pedagógusoknak.

A január végén induló képzéseinkre (melynek jelenléti részét tavasszal tartjuk) ezen a linken lehet jelentkezni.

A nem budapesti tanároknak az utazási és szállásköltséget is vállaljuk, a programban való részvétel feltétele pedig a foglalkoztató intézmény támogatása. A tanárképzésről és a képzést már elvégző tanárok véleményéről itt olvashat részleteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!