A saját törvényjavaslatánál tartózkodott a Mi Hazánk

2023. december 12. – 18:58

A saját törvényjavaslatánál tartózkodott a Mi Hazánk
A Mi Hazánk frakciója 2023. december 12-én az Országgyűlésben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk nyújtotta be a budapesti listás választási rendszer visszaállításáról szóló törvényjavaslatot, végül ők tartózkodtak egyedül a javaslat szavazásán kedden a parlamentben.

Hiába, a kétharmados fideszes Országgyűlés 135 képviselővel igent nyomott, így fél évvel a választások előtt átírták az önkormányzati választási szabályokat. Közben a Mi Hazánk másik határozati javaslatát, ami az országgyűlési választás szabályainak módosításáról szólt volna, a Fidesz nem szavazta meg. Ez vezetett ahhoz, hogy Toroczkai Lászlóék végül tartózkodtak a saját törvényjavaslatuk szavazásánál.

A pártelnök a Telexnek adott interjúban azt mondta, hogy ők azt akarták, az Országgyűlés mind a két javaslatot fogadja el. „Ez nem politikai naivitás, de mégiscsak azt feltételeztem, hogy mind a két oldal, tehát a Fidesz és a balliberális oldal is tenni fog gesztusokat”. Szerinte viszont a Fidesz megszívatta őket azzal, hogy egy napra, ráadásul egymás utánra tette a két szavazást, mert „ezt már úgy alakítja a Fidesz, ahogy ő akarja”.

Toroczkai az interjúban elhintette, hogy ha a Fidesz nem szavazza meg az országgyűlési választásokra irányuló határozati javaslatukat, akkor hajlandóak lennének nemmel szavazni az önkormányzati választásról szóló módosítóra is, csak akkor balekokként jönnének ki ebből a történetből. „Akkor úgy tűnne, mintha tényleg hülyék lennénk, beadtunk egy javaslatot, aztán meg sem szavazzuk” – nyilatkozta. Bár azt is többször elmondta, hogy nekik az is félsiker, ha az Országgyűlés legalább a fővárosi javaslatot elfogadja.

Végül a Mi Hazánk frakciójának 6 tagja nem nemet nyomott, hanem tartózkodott a szavazásnál.

Toroczkai László szavaz 2023. december 12-én az Országgyűlésben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Toroczkai László szavaz 2023. december 12-én az Országgyűlésben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ezt Toroczkai a Twitteren rögtön a szavazás után azzal magyarázta, hogy „paktumot kötött a Fidesz a balliberális pártokkal, és együtt szavazták le a Mi Hazánk határozati javaslatát, amely utat nyithatott volna egy igazságosabb, arányosabb országgyűlési választási rendszer előtt. Ugyancsak paktumot kötött a Fidesz a balliberálisokkal, amikor módosította a Mi Hazánk eredeti törvényjavaslatát, amely a fővárosi választási rendszert teszi arányosabbá, igazságosabbá”.

Ezzel arra utalt, hogy pár nappal ezelőtt a parlament törvényalkotási bizottságában a fideszesek a javaslatukhoz beadtak egy olyan módosítót, amivel levitték 5 százalékra összefogás esetén is a küszöbértéket. A Mi Hazánk ennél magasabb küszöbértéket akart volna. Toroczkai szerint ezért tartózkodtak az önkormányzati választásokra vonatkozó saját törvénymódosítási javaslatuknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!