Gyurcsány Ferenc betiltatná az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók alkalmazását

2023. december 11. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar munkás nem kell a magyar kormánynak” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában a parlamentben hétfő délután.

A DK elnöke szerint a kormány szövetséget kötött a nagy cégekkel, amelyek a magyar munkások kárára növelhetik a profitjukat. Úgy csökkentik a béreket, hogy a magyar munkások helyett külföldi, alacsonyabb bérért dolgoztatható vendégmunkásokat hozatnak Magyarországra Indonéziából, Vietnámból és Indiából. Nemcsak a munkabért csökkentik így, folytatta Gyurcsány, hanem több, a magyar munkavállalókat védő szabályt is kikerülnek. A külföldi munkavállalók többet túlórázhatnak, és sokkal több hétvégi munkát végezhetnek, mint a magyarok.

„Nem a külföldi munkásra kell haragudni. Ők éppen úgy keresik a jobb megélhetést, mint az a 600 ezer magyar, akik tőlünk indultak el külföldre, hogy újrakezdjék az életüket több lehetőséggel, jobb bérrel” – fogalmazott a DK elnöke. A kormány által meghirdetett keleti nyitás politikájának eredménye pedig az lett szerinte, hogy „keleti termékeket gyártunk importált alapanyagokból, importált energiából, keleti technológiával, keleti munkásokkal”.

Gyurcsány szerint a kormány kiszolgáltatottá teszi a magyar munkásokat, tönkreteszi a magyar béreket és az ország természeti környezetét.

„Orbán Viktor kormánya azonnali hatállyal tiltsa meg az Európai Unión kívüli munka alkalmazását, amíg nem képes biztosítani, hogy azáltal nem sérül a magyar munkások méltányos érdeke”

– mondta a DK elnöke, majd felszólalása végén arra jutott, hogy a magyar munkások érdekeinek védelmére mégis inkább új kormányra lenne szükség: Dobrev Klára szociáldemokrata kormányára.

„Nagy türelem kell ahhoz, hogy a baloldal leghatalmasabb villalakójától morális oktatóleckéket vegyünk” – reagált a kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A kormány célja, folytatta, hogy magyar emberek dolgozzanak magyar munkahelyeken. Ha elfogadják az új, parlament előtt fekvő törvényjavaslatot, akkor Dömötör szerint „Európa legszigorúbb idegenrendészeti törvénye lép életbe”.

A cél az, hogy ne lehessen összekeverni a migrációt a külföldiek munkavállalásával, „ahogy azt oly sok európai országban megtették”.

Dömötör arról is beszélt, hogy a DK folyamatosan támadja az inflációellenes intézkedéseket és munkahelyteremtő beruházásokat. Gyurcsányék adóemelést javasolnak, nem támogatják a minimálbér-emelést, és azért kampányolnak Brüsszelben szerinte, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós pénzeket.

Az államtitkár szerint az idei év arról szól az ellenzéki oldalon, hogy „a DK bekebelezte a baloldal jelentős részét”. „Tizenhárom év után eljutottunk oda, hogy Gyurcsány Ferenc helyett Dobrev Klára férje lett a baloldal vezetője. Közben létrejött, osztódott és egyesült rengeteg baloldali párt, de a lényeg változatlan. Ennél sokkal egyszerűbb lett volna a szebb napokat látott MSZP-ben tartani egy tisztújító kongresszust” – fogalmazott Dömötör, majd hozzátette: lehet, hogy a baloldalt bekebelezte a DK, de az országot nem fogja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!