Mentelmi jogot adna a Fidesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének

2023. december 11. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mentelmi jogot adna a Fidesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének – derül ki egy friss, Hende Csaba által beterjesztett törvénymódosítóból.

A javaslat szerint a „szuverenitásvédelmi” törvény nyomán hamarosan létrejövő hivatal elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni. A parlamenti képviselőkön kívül eddig csak a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke, az alapvető jogok biztosa és annak helyettese rendelkezett mentelmi joggal, melynek eredeti funkciója, hogy a személyes biztonság védelmével óvja a törvényhozók függetlenségét a parlamenten kívüli illetéktelen befolyásoktól és zaklatásoktól.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a mandátuma hat évre szól majd. A havi fizetése közel 5 millió forint lenne, azt ugyanis a jegybank elnökének járó havi bér 80 százalékának megfelelő összegben határozták meg.

A hivatal jövő év februárjától működik majd, és a jogszabály szerint a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálhatja. Hogy mi számít pontosan annak, az is kérdéses, de azt is tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhatna majd ez a hatóság: a „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” a jogalkotó kénye-kedve szerint értelmezheti majd. Arról, hogy egyáltalán milyen szereplőkre vonatkozik az új törvény (pl. van-e félnivalója a sajtónak), a kormány az új szabály belengetése óta ködösít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!