Lehetne-e 2024 az az év, amikor a plakáton csak akciós szafaládé és Ákos-koncert van? – kérdezte a Fidesztől az MSZP társelnöke

2023. december 11. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Kiabáljanak, fenyegessék egymást, de ma akkor is lesz öt perc, amikor a különbségek elfogadásáról és az együttműködés fontosságáról fognak hallani” – fogalmazott Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke napirend előtti felszólalásában a parlamentben hétfő délután. Karácsony előtt állítása szerint arról akarta meggyőzni a kormányt és az ellenzéket, hogy nem érdemes mindig konfliktusokat keresni.

Először a Fidesz–KDNP képviselőihez fordult, és megkérdezte őket, hogy szeretik-e a békét. Miután az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban csak a békéről beszélnek, Komjáthi szerint itthon is meg lehetne azt valósítani jövőre. „Lehetne-e 2024 az az esztendő, amikor nem raknak ki senkit óriásplakátra pusztán azért, hogy arra biztassák a magyarokat, na, őket kell gyűlölni”.

„Lehetne-e 2024 az az év, amikor a plakáton csak akciós szafaládé és Ákos-koncert van?”

– tette fel a kérdést.

A DK-tól azt kérte, ha szeretik Ukrajnát, szeressék egész Kárpátalját is az ott élő magyarokkal, kettős állampolgárokkal együtt. A Mi Hazánk Mozgalmat nyugalomra és szeretetre kérte az MSZP társelnöke. Szerinte sokkal jobb, ha a gyerekek azt a példát látják, hogy „a szülő diót darál az aranygaluskához meg kekszet a kókuszgolyóhoz, nem pedig könyvet”.

„Lehetne 2024 az az év, amikor arról beszélnek, kit szeretnek, nem pedig arról, hogy kit nem?”

A Momentumon volt a sor: Komjáthi felolvasta Cseh Katalin Facebook-bejegyzését: „Afrika nem egy monolitikus egység, hanem kultúrák, történelmek és törekvések mozaikja. Erőteljes hanggal és elképzelésekkel a saját jövőjükről. A mi feladatunk, Európa feladata pedig az, hogy meghallgassuk őket, nem pedig, hogy kioktassuk.” Az MSZP társelnöke úgy fogalmazott, ezzel ő is egyetért, de jó lenne, ha ebben a szövegben Afrikát Magyarországgal is be tudja helyettesíteni a Momentum.

Komjáthi örül annak, hogy a Jobbik az utóbbi időben kiállt a munkavállalókért, de a migráns munkások emlegetése helyett többet hallana tőlük a szakszervezetekről és a kollektív szerződésekről. „Dolgozhatnánk jövőre azon, hogy a magyar dolgozókon legyen a fókusz!” Látványos és elismerésre méltó az MSZP politikusa szerint az is, ahogy Ungár Péter igyekszik a pártját növelni. Az LMP társelnökének azonban nem szabad elfelejtenie, hogy a választási törvény összefogásra kényszeríti az ellenzéki pártokat, és Orbán Viktor hatalmát erősíti, aki ellép a többiektől. „Ebben a rendszerben nincsenek egyéni érmek, csak csapatsport” – tette hozzá Komjáthi.

A Párbeszédtől azt kérte, hogy 2024-ben ne adjanak felesleges támadási felületet a Fidesznek, mert „amíg együtt vagyunk jóban-rosszban, addig a rossz mindenkin csattan”. Komjáthi biztos abban, hogy a 99 Mozgalom finanszírozási ügyében nem követtek el törvénytelenséget, de mint fogalmazott: „nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.”

„Egyszerűbb lett volna, ha időpontot egyeztetnek, és az üléstermen kívül megbeszélik a javaslataikat”

– reagált a kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Egy apróságot javasolt az ellenzéki pártoknak: „vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogyan lehetne úgy ellenzékben politizálni, hogy az nem függ külföldi támogatásoktól”. Ha pedig valakinek fontos az ország biztonsága, békéje és gyarapodása, akkor Dömötör szerint a kormánypártokra és a kormányra 2024-ben is számíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!