Annyira tiszteletlen volt a bírónővel az újbudai késes támadó, hogy az elnapolta a tárgyalást

2023. december 5. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

A tanúk meghallgatásával és videófelvétel megtekintésével folytatódott az újbudai rendőrgyilkossági ügy tárgyalása kedden a Fővárosi Törvényszéken. A Blikk beszámolója szerint a tárgyalóteremben Sz. Szilárd, az ügy vádlottja szemtelen és tiszteletlen volt a bírónővel, mire az berekesztette és elnapolta a tárgyalást. Sz. többször is megpróbálta a bírót kioktatni és utasítgatni próbálta, például, hogy olvassa fel az elmeorvosi véleményt.

Megérkezésekor Sz. közölte, hogy kidobta az ügyében keletkezett papírokat, mert annyira felidegesítette magát azokon, amiket olvasott bennük, majd sérelmezte, hogy nem születik ítélet kedden, miközben ő azért jött.

Mielőtt a bíró elnapolta volna a tárgyalást, még meghallgatta az egyik intézkedő rendőrt, Kállai Lászlót. Ő arról számolt be, hogy hívást kaptak, illetve, hogy hárman intézkedtek a helyszínen. Elmondták Sz.-nek, hogy mi a helyzet, és mit kell tennie a béke érdekében. „Először ezt megértette, majd a bilincseléskor változtatott és ellenállt. Leoltódott a villany és ekkor kezdődött a baj. Valahogy elestünk, én a lábánál voltam. Először engem szúrt meg. Azt nem láttam, amikor a társaimat megszúrta. Aztán valahogy kiszabadult a házból. Utánarohantunk, elesett. Ekkor adtam le a végső lövést” – idézte a lap a tanút. Sz. cáfolta a hallottakat, végül azt mondta, nem tud nem haragudni Kállaira.

Másodikként Dobos László rendőrt szólították. „Hallottam a rádióforgalmazásban, hogy történt egy incidens a Lecke utcában. Éreztem, hogy ez komplikáltabb dolog lehet, talán a szakmai segítségemre szükség lesz, ezért útnak eredtem a címre” – mondta a tárgyaláson Dobos. A rendőr a helyszínen a két rendőrrel és Sz. Szilárddal is találkozott, illetve az idős hölggyel is, akinek az ajtaját betörte Sz. arra hivatkozva, hogy hangokat hallott. Ezután Sz., Baumann Péter, Dobos és egy ott lakó nő maradtak egy helyen, mert Kállai feljebb ment. A benyomásairól Dobos azt mondta, érezhető volt Sz.-en, hogy valami nincs rendben vele. Feszengett, de voltak jó pillanatai is.

„Kérdeztem tőle, hogy van-e nála bármilyen eszköz. Mutatta, hogy a nadrágjában van egy kés. Már nyúlt is érte. Kértem, hogy ne tegye. Újra odanyúlt, ezért én is odatettem a kezem, ebben a pillanatban Baumann Péter is odanyúlt és elvette. Azt mondta Sz., hogy fél, hogy Baumann le fogja szúrni. Majd lejött az emeletről, Kállai is. Aztán a földre kerültünk, és megszerezte Pétertől a kést. Csak később vettem észre, hogy engem megszúrt. Amikor lefelé rohantam, mondtam is Petinek: »Basszus töki, megszúrtak.« Erre ő: »Laci bácsi, engem is.« Ekkor beszéltem vele utoljára” – idézte még a Blikk a tanút. Sz. szerint Dobos nem mondott igazat, és megjegyezte ironikusan a lap szerint, hogy „igazi akcióhősök ezek a rendőrök.” A tárgyalást nem sokkal ezután napolták el.

Januárban a Lecke utcában halálra késeltek egy rendőrt. Az ügy előzménye az volt, hogy a 35 éves Sz. Szilárd üldözéses téveszméi miatt nem létező hangokat hallott a felette lévő lakásból, és azt hitte, veszélyben van az élete. A férfi dörömbölni kezdett a lakás ajtaján, és miután nem engedték be, egy betonbontó kalapáccsal elkezdte beütni az ajtót. Ekkor hívták ki a rendőrséget.

Három rendőr érkezett a helyszínre, akikkel Sz. Szilárd kezdetben együttműködő volt. Téveszméi miatt azonban egy idő után úgy érezte, az élete veszélyben van, ezért rátámadt az ellene intézkedő rendőrökre, akiknek el akarta venni a fegyverét. A dulakodásban két rendőrt súlyosan megsebesített, Baumann Péter főhadnagyot pedig egy szívtájéki szúrással megölte.

A támadót végül a közeli villamosmegállóban kapták el a rendőrök, miután lábon lőtték. Mint később kiderült, az elkövető az autója felé tartott, amelyben később egy bozótvágót találtak.

Sz. Szilárdot az ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolja. Az eljárás előző, októberi ülésén a bíróság a bizonyítási indítványok elhangzása után tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet a
vádlott kihallgatásával és nyomozati vallomások ismertetésével kezdett el.

Ekkor ismertette az ügyészség a vádiratot is, amiből kiderült, hogy Sz. Szilárd paranoid pszichózisban szenvedett, illetve rendszeresen fogyasztott amfetamint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!