Valóban megszúrtam a sértetteket – részben beismerő vallomást tett az újbudai rendőrgyilkosság vádlottja

2023. október 10. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Részben beismerő vallomást tett kedden a Fővárosi Törvényszéken, az ügy előkészítő ülésén Sz. Szilárd, az újbudai rendőrgyilkosság vádlottja: Sz. annyit mondott, hogy „valóban megszúrtam a sértetteket” – írja a hvg.hu. Sz. Szilárdot több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolja az ügyészség. A bíróság a bizonyítási indítványok elhangzását követően tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet a
vádlott kihallgatásával és nyomozati vallomások ismertetésével nyomban meg is kezdett. Az eljárás 2023. december 5-én tanúk meghallgatásával és videófelvétel megtekintésével folytatódik.

A lap beszámolója szerint kedden a bíróságon az ügyészség ismertette a vádiratot is, melyből kiderült, hogy Sz. Szilárd paranoid pszichózisban szenvedett, rendszeresen fogyasztott amfetamint. Sz. Szilárd januárban, az újbudai Lecke utcai lakásban nem létező hangokat hallott a felette lévő lakásból. Ott dörömbölni kezdett, de nem engedték be, így egy betonbontó kalapáccsal elkezdte beütni az ajtót. Ekkor hívták a rendőrséget, akiknek aztán Sz. Szilárd is jelezte, hogy betörte a lakás ajtaját.

A januári Lecke utcai rendőrgyilkosság ügyében tartott júliusi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a férfi együttműködött a rendőrökkel: amikor kérdezték, hogy van-e nála fegyver, megmutatta a 17 centis tőrt, és engedte, hogy elvegyék tőle. „Akkor is együttműködő volt, amikor azt mondták neki, hogy elő fogják állítani, megfordult, hagyta átvizsgálni a ruháját. A férfi az üldözéses téveszméi miatt az intézkedés közben úgy érezte, hogy az élete veszélyben van, a rendőrök lőfegyverét akarta elvenni, ezért szembefordult velük, ütni, rúgni, kezdte őket, a lépcsőházban pedig pont ekkor lekapcsolt az automata villany” – mondták.

Az esethez kihívott rendőrökre aztán késsel támadt rá: két rendőrt súlyosan megsebesített, társukat, Baumann Péter főhadnagyot pedig szívtájékon szúrta, aki később belehalt sérüléseibe. A korábban több erőszakos bűncselekményért elítélt férfi éppen a próbaidejét töltötte.

A nyolcvan kilós, erős testalkatú, harmincöt éves támadót végül a közeli villamosmegállóban kapták el a rendőrök, miután lábon lőtték. Mint később kiderült, az újbudai rendőrgyilkosság elkövetője éppen az autójához sietett, vélhetően az ott tartott bozótvágót akarta magához venni, amikor sikerült elfogni.

Sz. Szilárd eleinte megtagadta a vallomástételt és a gyanúsítással szemben is panasszal élt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!