Lépett Balmazújvárosban a főispán, miután a város nem tudta kifizetni dolgozóit

2023. december 5. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria határozata után Hajdú-Bihar vármegye főispánja megalkotta Balmazújvárosban a város hiányzó rendeleteit. A Kúria november közepén kötelezte a főispánt, hogy készítse el a 2022. évi költségvetési rendeletének zárszámadását, valamint az ahhoz szükséges rendeletmódosítást, írja a HAON. A Kúria és a főispán azután került képbe, hogy a helyi önkormányzat sokadik próbálkozásra is képtelen volt elfogadni a 2022-es költségvetés módosítását és a tavalyi zárszámadást.

Balmazújváros novemberre csődközelbe jutott, miután egy teljes kiszolgáló osztály felmondott a balmazújvárosi polgármesteri hivatalban, mert az önkormányzat nem tudta kifizetni a dolgozók októberi bérét. A közgyűlés októberben sem szavazta meg a város költségvetését, elfogyott a pénz is. Állítólag azért, mert négy fideszes és két független képviselő hónapokon keresztül akadályozta a módosító rendelet elfogadását, emiatt pedig a város nem fér hozzá az államkincstárnál lévő forrásaihoz.

Hegedüs Péter, a város független polgármestere ekkor arról beszélt, hogy a városnak közel 600 millió forintja van visszatartva, és emellé van 300 millió forintnyi kifizetnivalójuk.

Az önkormányzatnak május 31-ig kellett volna módosítania a tavalyi költségvetési rendeletét, de erre a képviselő-testület nem volt képes, ezért október 20-ig kaptak haladékot. Akkor sem sikerült dűlőre jutniuk, ezért a Hajdú-Bihar vármegyei kormányhivatal a Kúriához fordult, hogy a döntést vegye ki az önkormányzat kezéből és adja a főispánéba. Pár nappal később az önkormányzat maga is ezt kérte. Hegedüs Péter a főispán lépése után videóban közölte: „Ezzel elhárult minden akadály, várhatóan december 19-én megkapja a város az eddig visszatartott nettó finanszírozását.” Hozzátette, elkezdődik ezzel a dolgozók kifizetése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!