Döntésképtelen a képviselő-testület, a főispánnak kell módosítania Balmazújváros tavalyi költségvetését

2023. november 16. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

A főispánnak kell módosítania Balmazújváros költségvetését – rendelte el a Kúria Önkormányzati Tanácsa, miután a helyi önkormányzat sokadik próbálkozásra is képtelen volt elfogadni a 2022-es költségvetés módosítását és a tavalyi zárszámadást.

Balmazújváros novemberre csődközelbe jutott, az önkormányzat november 10-én nem tudta kifizetni a dolgozók októberi bérét, miután a közgyűlés októberben sem szavazta meg város költségvetését, és elfogyott a pénz. Állítólag azért, mert négy fideszes és két független képviselő hónapokon keresztül akadályozta a módosító rendelet elfogadását, emiatt pedig a város nem fér hozzá az államkincstárnál lévő forrásaihoz.

Hegedüs Péter, a város független polgármestere szerint az önkormányzatnak körülbelül 600 millió forintja van visszatartva, és emellé van 300 millió forintnyi kifizetnivalójuk. Ahhoz pedig, hogy a folyószámlahitelüket használhassák, szintén fedezetre lenne szükség, ami most nem áll rendelkezésre – írja a Hvg.hu.

Az önkormányzatnak május 31-ig kellett volna módosítania a tavalyi költségvetési rendeletét, de erre a képviselő-testület nem volt képes, ezért október 20-ig kaptak haladékot. Akkor sem sikerült dűlőre jutni, ezért a Hajdú-Bihar vármegyei kormányhivatal a Kúriához fordult, hogy a döntést vegye ki az önkormányzat kezéből és adja a főispánéba. Pár nappal később az önkormányzat maga is ezt kérte. A Kúria pedig így is tett, a kormányhivatal vezetőjének december 13-ig kell döntenie Balmazújváros képviselő-testületének nevében a 2022-es költségvetési rendelet módosításáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!